I Z L E T   DU MO Severna Primorska 28. 9. 2017.

P O S A V J E

NOVA GORICA – Dežela kozolcev ŠENTRUPERT – SEVNICA- vojaško letališče CERKLJE OB KRKI

Izleta se je skupno udeležilo  49 članov sekcije s svojimi partnerji.

Pot nas je tokrat vodila v Posavje. Naša Primorska se je kopala v jutranjem soncu. V Ljubljanski kotlini pa nas je pozdravila megla, ki nas je spremljala vse do naše prve postaje.

V muzeju na prostem Šentrupert smo si ogledali Deželo kozolcev.

Dežela kozolcev je inovativni projekt Občine Šentrupert, ki vsestransko vrednost dediščine kozolcev povezuje s sodobnimi oblikami turizma in gospodarstva. V megli so bili še bolj mistični in s svojimi podobami so nas popeljali nekam nazaj v preteklost. Vodička je krasno podala njihov namen in zgodovino posameznega kozolca.

Pozdravilo nas je sonce in prispeli smo v Sevnico. Ogledali smo si grad Sevnica.

Grad Sevnica stoji na razglednem griču nad starim mestnim jedrom Sevnice. Na mestu sedanjega je nekoč stal grad, ki je bil verjetno sezidan v prvi polovici 12. stoletja. Prvič je pisno omenjen leta 1309 kot »castellum Liechtenwalde«. V času hrvaško-slovenskega kmečkega upora leta 1573 se je za razliko od mnogih drugih izognil uničenju. V tem obdobju je bila na grajskem pobočju verjetno zgrajena tudi Lutrovska klet, ki naj bi jo občasno obiskoval Jurij Dalmatin (ok. 1547 – 1589), ki je kot prvi v celoti v slovenščino prevedel sveto pismo. Klet je kasneje postala grobnica nekaterih sevniških graščakov. Danes v njenih akustičnih prostorih potekajo glasbeni koncerti in druge prireditve. Grad je lepo obnovljen. Po kratki video predstavitvi smo si s pomočjo vodičke ogledali njegove znamenitosti. Člane je najbolj fascinirala vinoteka. Se vidi da je večina iz vinorodnih krajev Primorske.

Po ogledu smo se podali do Kostanjevice ob Krki, kjer so v gostilni POHAK poskrbeli za našo lakoto in žejo.

Na koncu pride češnja na torto izleta. To pa je bilo vojaško letališče Cerklje ob Krki. Ogledali smo si nov kontrolni stolp letališča, hangarje z letali in helikopterji. Predstavniki letališča in piloti so nam res nazorno prikazali in razložili delovanje letališča.

Počasi smo se odpravili proti Primorski. Lep sončni zahod je naš izlet naredil popolnega.