18. oktober 2017: IZLET NA CERJE NA KRASU

Pomnik braniteljem slovenske zemlje, ki stoji na razglednem vrhu CERJE na zahodnem robu kraške planote, nas je pozdravil v lepem, sončnem, a rahlo meglenem jutru, 18. oktobra. Ko smo izstopili iz avtobusa, se nam je nudil rahlo zastrt, a veličasten pogled na del Jadranskega morja, Dolomite, Alpe in Vipavsko dolino. V prostorih spomenika, kjer je urejen muzej, nas je že čakal vodič po muzeju, g. Konrad Marušič.

Bili smo kar številčna skupina članov MIDS LJUBLJANA, skupaj s člani »MS Lubnik« , »MS Aljaž«  in naših prijateljev, članov DU MO, pa tudi tudi še aktivna Jožica Kojadinova se nam je pridružila z možem Martinom in si za ta izlet celo vzela dopust. Z nami je bil tudi predstavnik SVZ MO RS  ppk. Joško Hercog.

Ogled POMNIKA, ki je bil zasnovan kot sedemetažni stolp oz. trdnjava, ki povezuje preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo, nam je nudil bogat pregled slovenske zgodovine prelomnih časov- od prazgodovine do obdobij svetovnih vojn, vojne za osamosvojitev Slovenije do zadnje etaže z razgledno ploščadjo, ki simbolizira pogled v prihodnost.

Ko smo se vračali proti Vipavi na kosilo, nam je g. Bogo Povše podal izčrpne in zelo zanimive podatke o poteku bojev Soške fronte, o generalu Borojeviću, jami Pečinki, ki je služila kot zavetišče za vojake in še marsikaj zanimivega.

Po kosilu v vojašnici smo se odpravili peš na ogled mesta Vipave in njenih znamenitosti.

V čudovitem  sončnem  popoldnevu smo izkoristili čas tudi za kavico, druženje in klepet. To izredno toplo kraško sonce nas je pospremilo ob odhodu proti domu in nam pustilo pečat prijetnega s koristnim, saj smo istočasno tudi počastili spomin na težko zgodovino naših prednikov.

V imenu MIDS LJUBLJANA zapisala Milena Pirnovar