Janez  LUŠINA ( 1924 – 2017 )

V Kranju smo se v mesecu oktobru poslovili od našega člana Janeza Lušine, ki je bil nosilec spomenice 1941 in udeleženec znamenite dražgoške bitke leta 1942.

Življenjska pot Janeza Lušine je bila zanimiva in bogata. Rojen v kmečki družini z devetimi otroki v Dražgošah, se je že zgodaj v mladosti spoprijel s krutostjo življenja. Kot mlad fantič, med drugim tudi pastir, se je srečal med drugim tudi z znanim Slovencem, ameriškim pisateljem Louisem Adamičem v Dražgošah. Naselje Dražgoše so bile kot urok prisotne tudi v sovražnikovi ofenzivi 1942 leta, kjer si je kot partizanski kurir Mali, v borbi nehote začrtal svojo nadaljnjo vojaško življenjsko pot.

Postal je pripadnik JLA, kjer se je posebno izkazal kot dolgoletni učitelj planinarjenja, smučanja in drugih gorskih veščin. Po tem je bil najbolj poznan po celi Jugoslaviji. Po upokojitvi je tvorno sodeloval tudi pri izgradnji teritorialne obrambe in Slovenske vojske, saj je bil kot upokojeni polkovnik, aktiven dokler ga ni premagala kruta bolezen. Iz tega boja je žal izšel kot poraženec.

Več kot 60 let svojega življenja  je s svojim delom vtisnil v organizacijo vsakoletnih prireditev Po stezah partizanske Jelovice, kjer je bil pomemben člen organizacijskega odbora.

Janez nam je bil vedno vzor velikega in hkrati preprostega človeka, ki je svoje življenje v celoti predal ohranjanju tradicij nesmrtnih Dražgoš in medčloveškim prijateljskim odnosom.

Prav takega se bomo spominjali.