11. februar 2020: ZADNJE SLOVO OD NAŠE BREDE

V torek, 11. 2. 2020 ob 15.00 smo na pokopališču v Polju na zadnjo pot pospremili našo Ano Bredo Bizilj. Breda nam bo za vedno ostala v lepem spominu, saj je pustila neizbrisljive spomine, optimizem, dobro voljo in vse kar lahko krasi tako pozitivno osebo, kot je bila le ona. Kdo je bila Breda?  Ana Breda Bizilj, njen dekliški priimek je bil Šmauc, je bila rojena 29. 4. 1932 v Ljubljani. Osnovno šolo je obiskovala v Polju, končala je gimnazijo in kasneje pridobila tudi višjo izobrazbo. Bila je športnica, na ljubljanskem letališču je opravila padalski tečaj in petkrat skočila s padalom. Z možem Stanetom sta se poročila 1955. Poročena sta bila 42 let. Od 1997 je bila vdova. Rodili sta se jima dve hčeri, Irena in Tatjana. Bila je ljubeča nona svojim trem vnukinjam Dunji, Sanji in Vanji.

V službo v Saturnus je hodila od oktobra 1947, ko je bila stara le 15 let. Bila je udeleženka v mladinskih delovnih brigadah: 1946 Pesnica, 1947 Šamac – Sarajevo in 1948 Pionirska proga v Ljubljani. Službovala je v JLA, v Goraždu in Sarajevu. Kasneje je bila zaposlena v Postojni in Ljubljani, bila je Vodja zemljiške knjige, na koncu je delala kot poslovna sekretarka pri predsedniku Vrhovnega sodišča. Upokojila se je avgusta 1983. Vse življenje je bila aktivna v Krajevni skupnosti Zadobrova Sneberje Novo Polje. Bila je družbeno aktivna. Dobrih 14 let je bila urednica krajevnega časopisa Stegovčan. Uživala je pri delu na vrtu, rada je šivala in se ukvarjala z ročnimi deli. Bila je mojstrica reševanja križank, strastna izletnica, radovednica, fotografinja, ljubiteljica glasbe, petja, plesa in kulturnih dogodkov. Do zadnjega je bila članica DU Zadobrova Sneberje Novo Polje, Turističnega društva Zajčja Dobrava in krajevne organizacije ZB za vrednote NOB.

Breda je bila tudi dolga leta članica Ljubljanske sekcije društva upokojencev Ministrstva za obrambo. Bila je naša svetla lučka, saj nas je vedno spremljala na naših izletih, nam vlivala dobro voljo, optimizem in z nami delila svoje življenjske izkušnje. Vsako aktivnost DU MO, ekskurzijo, izlet, obisk muzeja, srečanje, … je znala spretno zaviti v prijetne verze, ki se jih bomo trajno spominjali. Vsi vemo, da je bila zvesta in dobrosrčna prijateljica, sočutna poslušalka, priljubljena soseda in ne nazadnje izvrstna mojstrica pisane besede v verzih. Ponosni smo, da smo jo poznali, vedno nam bo ostala v lepem spominu, …

Breda, hvala za vse, … počivaj v miru, …

Fotografije: g. Jožef Poje

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 13. 2. 2020