Člani in članice DU MO
Slovenija je v zadnjem mesecu doživela kar nekaj katastrofalnih vremenskih neugodnosti. Veter, dež, toča in na koncu še poplave, poplave kakršnih še ni bilo v naši samostojni Sloveniji. Uničene in poškodovane hiše, infrastruktura, plazovi in kar je najhujše tudi izguba življenj. Na pomoč je prišla Slovenska vojska, gasilci, sosedje, prijatelji in državljani prostovoljci. Pohvale vsem na terenu. Tudi mednarodna pomoč prihaja v različnih oblikah, kar pomeni, da nismo sami. Sosed je pomagal sosedu, sovaščan sovaščanu. Na različnih organizacijah pa se zbirajo denarna in materialna sredstva, kajti posamezniki so ostali brez vsega, brez svojega imetja, ki so ga gradili celo življenje. Pomoč je prišla nemudoma in upajmo, da bodo z vsemi napori na terenu v najkrajšem času omogočene vsaj nujne življenjske razmere. Vse gre v tej smeri in verjamem da bo politika tokrat zmogla premagati vsa nesoglasja in podtikanja, ki smo jim priča praktično vsak dan.
Po kontaktih, ki jih imam preko predsednikov sekcij, je bilo tudi pri nekaterih naših članih nekaj neljubih dogodkov. Vendar od naše organizacije ni nihče iskal pomoči. Tudi moje usmeritve so bile, da se naše sekcije organizirajo in poskušajo dobiti čim več podatkov s terena na svojem »sekcijskem« področju. Pomagajmo drug drugemu vendar mi, ki smo starejši se tudi lahko angažiramo. Tudi kot prostovoljci, vendar moramo paziti nase in na svoje zdravje ter se naprezati kolikor nam dopušča naša fizična kondicija.
Pomoč se lahko organizira v sklopu sekcij, vendar vse gre preko Civilne zaščite. Ko prijaviš ekipo, dobiš rajon sanacije in urnik kdaj in kam se javiš. Najhujše je trenutno v Črni na Koroškem, Kamniku, Mengšu, Komendi…Slike, ki jih vidite na TV so eno, ko pa prideš na teren se pa res soočiš s katastrofo, ki se je sploh ne predstavljaš. Poplavljene in uničene kleti, kurilnice avti in vse gre na smetišče. Polno blata, mivke, vej, da ne naštevam.
Sam sem se pridružil akciji v Mengšu in Homcu. Akcija je potekala preko Zveze častnikov Domžale in jaz ter še nekaj drugih smo bili člani DU MO. Presenetila pa me je prisotnost mladih prostovoljcev in prostovoljk, ki so se maksimalno angažirali na teh lokacijah. Tudi prostovoljci in prostovoljke iz Ukrajine, ki so nastanjeni v Logatcu, Vrhniki in Ljubljani so bili prisotni v Mengšu. Pohvala tudi njim. Pridni in delovni.
Če se kdo kje angažira na kakršen koli način naj pazi nase in na vse okrog sebi.
DU MO bomo donirali iz naših sredstev 1000 evrov v sklad za odpravljanje posledic. To smo sklenili preko upravnega odbora, ki je to v celoti podprl. Ni veliko, ampak toliko si lahko privoščimo, kajti vsak evro bo izredno pomemben pri sanaciji naše Slovenije.
Prilagam tudi nekaj slik iz akcije v Mengšu in Homcu – slika pove več kot tisoč besed.

Srečno vsem 
11. 8. 2023
Milan Obreza