27. – 29. september 2023: FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE – F3ŽO

Od 27. do 29. 9. 2023 je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO. Na predstavitvenem prostoru Ministrstva za obrambo R Slovenije je poleg Službe za vojaške zadeve in Uprave za zaščito in reševanje sodelovalo tudi Društvo upokojencev ministrstva za obrambo – DU MO. To je največja tovrstna prireditev za starejše v Evropi. 1. oktobra pa obeležujemo »dan starejših«. F3ŽO je posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Tokratni F3ŽO je potekal pod geslom »Vsi smo ena generacija«!
Častna pokroviteljica F3ŽO je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Na slavnostni otvoritvi so starejšo generacijo in vse ostale nagovorili številni govorci: predsednica Programskega sveta F3ŽO, Vlasta Nussdorfer, predsednik MZU OPZDU, Marjan Sedmak, župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković, minister za solidarno prihodnost, Simon Maljevac in predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar. Vsi slavnostni govorci so v optimističnih nagovorih omenjali pomembnost vpetosti starejših v družbeno življenje ter solidarnost med generacijami in poudarjali zavzemanje za primerno oskrbo starejših, … upamo in želimo, da se vsaj nekaj obljub tudi udejanji. Na slavnostni otvoritvi F3ŽO so bila podeljena tudi priznanja posameznikom in organizacijam za njihov izjemen dolgoletni prispevek in doprinos k razvoju F3ŽO, kakor tudi za nesebično delo z najstarejšo in najbolj ranljivo generacijo.
Tako so priznanja »za izjemen doprinos k razvoju F3ŽO« prejeli: POLICIJA, ZAVOD VZAJEMNOST in g. Aleš Kenda. Častni ambasador F3ŽO, pa je za svoje dolgoletno nesebično delo in razdajanje postal g. Anton Donko. 

Tudi na letošnjem, 22. F3ŽO je bil pripravljen bogat kulturni program. Tridnevni kulturni program je obsegal številne okrogle mize, predavanja, izobraževanja, programske točke v izvedbi članov kulturno-umetniških društev, folklornih skupin, pevskih zborov, društev upokojencev in mnogih drugih organizacij. Na dogodku so sodelovale tudi različne vladne organizacije, javne ustanove, ministrstvo za zdravje, ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za digitalno preobrazbo, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Mestna občina Ljubljana in mnogi drugi. Sodelovalo je preko 150 razstavljavcev.
Vsekakor ni manjkalo niti ponudnikov, ki predvsem nam starejšim ponujajo razne pripomočke, »zdravila«, kreme, da lahko sami sebi lajšamo zdravstvene tegobe, ki nas tarejo, … bilo je tudi veliko koristnih vsebin, … tudi DU MO je v sklopu prireditvenega prostora MORS predstavilo nekatere svoje dejavnosti. Posebna zahvala za izvedbo aktivnosti gre ga. Jeleni Maček, ki je predstavila svoje izdelke iz »nove« kolekcije in bila ves čas prisotna na festivalu, g. Franc Kunovar je zastopal DU MO ves čas trajanja F3ŽO in poleg dela DU MO predstavil in razdelil nekaj zbornikov »LJUBLJANI SMO VRNILI SONCE«, ki jih je pripravilo in izdalo ZDRUŽENJE VETERANOV 90-91 MESTA LJUBLJANE IN BIVŠIH LJUBLJANSKIH OBČIN.
Tudi letošnji F3ŽO je bil zelo obiskan, obiskali so nas tudi številni naši člani in članice. Številni obiskovalci so lahko našli kakšno zanimivo stvar tudi zase. 

Več o F3ŽO:
Festival za tretje življenjsko obdobje

Utrinki z letošnjega F3ŽO so prikazani v foto-albumu:
22. F3žo, Ljubljana 27. – 29. 9. 2023

Fotografije: F3ŽO, Jožef Poje in Janez Gomzi
Foto-album: Jožef Poje;
Pripravil: Janez Gomzi Ljubljana, 30. 9. 2023