26. december 2019: DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI – ČESTITKA

Drage upokojenke in upokojenci,

Mesec december je vedno poln veselja, radosti in predvsem dobre volje. Posvečamo se družini, sorodnikom in prijateljem. Vrhunec pa pride ob koncu decembra, ko praznujemo božične in novoletne praznike. Ne smemo pa pozabiti 26. december, ki je državni praznik, Dan samostojnosti in enotnosti. Pred 29 leti smo na ta dan razglasili rezultate plebiscita o samostojni in neodvisni Sloveniji. In prvič v naši slovenski zgodovini smo na plebiscitu bili enotni, saj se je za samostojno Slovenijo odločilo okrog 95% naših državljanov. Z razglasitvijo rezultatov je Slovenija jasno pokazala kaj želi – želi samostojnost.

Izkoristil bi tudi tole priložnost, da se zahvalim za vaše prispevke, udeležbe na izletih, pobude, ki ste jih dajali in vse drugo, kar je prispevalo k uspešnemu našemu delu. Posebna zahvala pa predsednikom sekcij in upravnemu odboru za vse aktivnosti, ki so podpirale delovanje organizacije.

Drage upokojenke in upokojenci, želim vam, da vsi prazniki, ki so pred vami potekajo po vaših željah in da jih preživite v čim lepšem vzdušju med svojimi. Želim vam vse najlepše, predvsem obilo zdravja, osebne sreče in da nadaljujemo z našimi aktivnostmi in še boljšim sodelovanjem tudi v bodoče.

Srečno

Milan Obreza

_____________________________________________________________________________

Vsem članicam in članom Društva upokojencev Ministrstva za obrambo želimo ponosen in dostojanstven državni praznik – Dan samostojnosti in enotnosti.

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra. Ta dan obeležujemo razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. decembra 1990. Na plebiscitu, ki je potekal 23. decembra 1990, je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno. Za samostojno in neodvisno Slovenijo se je tako odločilo 88,5 odstotka vseh volivcev. S tem se je začela osamosvojitev Slovenije in vsak od nas je dal svoj prispevek k samostojnosti in enotnosti, zato domoljubja ne moremo meriti, ker je zadeva preprosta. Domoljub si ali nisi. Vsi mi smo bili in smo še vedno ponosni domoljubi. Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a smo ga zaradi izredne, mogoče največje enotnosti Slovencev v svoji zgodovini dopolnili z besedo »enotnosti«. Spoštujmo svoje praznike, spoštujmo Slovenijo in bodimo enotni tudi v bodoče. Srečno!

Janez Gomzi

Ljubljana, 20. 12 .2019