26. december 2023: ČESTITKA – DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI, BOŽIČ IN NOVO LETO 2024

Vsem članicam in članom Društva upokojencev Ministrstva za obrambo želimo ponosen in dostojanstven državni praznik – Dan samostojnosti in enotnosti.

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra. Ta dan obeležujemo razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. 12. 1990. Na plebiscitu, ki je potekal 23. 12. 1990, je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno. Za samostojno in neodvisno Slovenijo se je tako odločilo 88,5 odstotka vseh volivcev. S tem se je začela osamosvojitev Slovenije in vsak od nas je dal svoj prispevek k samostojnosti in enotnosti, zato domoljubja ne moremo meriti, ker je zadeva preprosta. Domoljub si ali nisi. Vsi mi smo bili in smo še vedno ponosni domoljubi. Do septembra 2005 se je praznik imenoval le »Dan samostojnosti«, a smo ga zaradi izredne, mogoče največje enotnosti Slovencev v svoji zgodovini dopolnili z besedo »enotnosti«. Spoštujmo svoje praznike, spoštujmo Slovenijo in bodimo enotni tudi v bodoče.

Vsem skupaj želimo tudi mirne in spokojne Božične praznike, ter veselo, zadovoljno in zdravja polno novo leto 2024. Srečno!

Predsednik DU MO
                                                                                                          Milan Obreza

Fotografije: Svetovni splet
Pripravil: Janez Gomzi
Ljubljana, 21. 12. 2023