Ljubljana – Radimlja – Neum

Ekipa izletnikov DU MO se je 20. 5. zbrala ob 5.00 uri zjutraj pred vojašnico Edvarda Peperka. Agencija ICAR, ki je organizirala izlet, nam je postregla z udobnim avtobusom, ki ga je upravljal voznik Aleš. Poleg voznika nas je sprejela tudi naša vodnica Aleksandra. Po preverjanju prisotnosti in nalaganju prtljage v avtobus smo se odpravili v smeri Hrvaške in nato nadaljevali pot proti Bosni in Hercegovini. Ustavili smo se pri največji nekropoli v Radimlji, ki šteje več kot 120 stečkov, in se nahaja v bližini kraja Stolac.Stečki sodel zapuščine srednjeveške Bosne, v kateri so se že tedaj mešali vplivi različnih verskih skupin. Nekropola v Radimlji leži sredi velikega polja, po katerem vozimo vso pot, in od koder se pogled odpira na čudovito in barvito pokrajino, z obeh strani obdano z vrhovi. Podobo raja dopolnjujejo stečki – nedavno očiščeni in restavrirani monolitni nagrobniki, ki v svoji umazano beli barvi kar žarijo iz sveže pokošene zelene livade.
Po ogledu in hitrem okrepčilu smo nadaljevali pot do Neuma in se namestili v hotelu Jadran. Z naših oken je bil prelep pogled na nov 2,4 km dolg most, ki povezuje celino in polotok Pelješac. Most je projektiral slovenski arhitekt Marjan Pipenbaher, zgradilo pa ga je kitajsko podjetje. Po odlični večerji smo nekateri odšli do obale, se sprehodili mimo številnih barčkov in restavracij ter se osvežili s pivom.

Trebinje – Kotor –  Budva

Po krepkem zajtrku smo pot nadaljevali do Trebinja, ki je drugo najrazvitejše mesto v Srbski krajini. Mediteransko podnebje mu daje poseben značaj, kar se kaže na mirnosti in sproščenosti prebivalcev. Sprehod skozi staro mestno jedro nam je prikazal dolgo dobo zgodovine, saj smo lahko občudovali številne znamenitosti iz različnih obdobij, preko katerih nas je popeljala vodička Aleksandra. Po ogledu Trebinja smo obiskali Kotor, znamenito srednjeveško mesto v samem zalivu. Stari del mesta s sredozemskim pristaniščem je obdan z impresivnim in dobro ohranjenim mestnim obzidjem pod zaščito UNESCA in vsakega obiskovalca prevzame s svojo preprosto funkcionalnostjo. Sprehod po mestu je bil zanimiv, vendar poln turistov, saj sta bili ravno v času našega obiska na privezu dve turistični ladji. Ta naval obiskovalcev oblikuje seveda tudi cene v restavracijah in trgovinicah s spominki. Po ogledu mesta in hitri osvežitvi smo pot nadaljevali do naslednje destinacije – Budve, nekaj kilometrov južneje. Namestitev nas je čakala v hotelu »Oaza«, kjer nas je sprejel izredno prijazen lastnik in njegovo osebje. Hotel se nahaja praktično v središču mesta in do starega dela Budve nas je ločilo le nekaj minut peš hoje. Večer smo izkoristili v lastni režiji s kratkim sprehodom do starega mesta in z obiskom majhnih in prijetnih barov.

Skadarsko Jezero – Bar – Budva

Po obilnem zajtrku smo se odpravili na izlet do Skaderskega jezera, ki je največje jezero na Balkanskem polotoku, in leži na meji med Albanijo in Črno goro. Iz pristanišča smo se zapeljali s čolnom in se po kakšni uri vožnje ustavili na drugi strani jezera. V prijetni restavraciji, do katere je dostop možen samo s čolnom, smo si privoščili ribje kosilo. Bilo je sproščeno in dobro razpoloženi smo nato odšli nazaj v pristanišče. V popoldanskih urah smo se že razgledovali po starem Baru, ki se ponaša s svojo dolgo zgodovino. Prijetne ozke uličice imajo svoj čar. Mesto je še vedno obdano z obzidjem, ki da občutek utrdbe. Zid je pod zaščito UNESCA in tudi tukaj je veliko turistov, ki si ogledujejo stare ostanke mesta. Ob odhodu iz Bara smo se ustavili pri stari oljki, ki, kot pravi legenda, uresniči naše želje. Po prihodu v Budvo in krajšem počitku smo z vodičko Aleksandro obiskali staro Budvo.

Cetinje – Lovčen – Njegoši

Po zajtrku smo krenili v Cetinje. Ogledali smo si palačo kralja Nikole ter prisluhnili zanimivi zgodbi bogate zgodovine črnogorskega naroda. V času vladavine kneza Nikole I. Petrovića Njegoša, od leta 1860 pa do začetka črnogorsko-turške vojne, se je Cetinje razvilo in prebivalstvo je naraslo. Po Berlinskem kongresu, ki je Črni gori priznal suverenost, je nastalo daljše obdobje miru, kar je omogočilo razširitev glavnega mesta na urbanistični zasnovi. Ta razvoj so za nekaj časa zaustavile balkanske in prva svetovna vojna. Po koncu vojne se je Črna gora vključila v novo jugoslovansko državo in Cetinje je postalo administrativno središče Zetske banovine. Danes je glavno mesto države Podgorica, kljub temu pa je predsedniška palača še vedno v Cetinju.
Sledila je vožnja do mavzoleja največjega črnogorskega pesnika, pisatelja in filozofa Petra II. Petrovića Njegoša na gori Lovčen. Po ogledu smo se spustili v rojstno vasico tega veljaka, kjer nas je čakala degustacija pršuta, sira in vina. Prijetno razpoloženi smo se vrnili v hotel in nato proslavili rojstni dan naše Jelene.

Budva – Hercegnovi – Ston  – Ljubljana

Naslednje jutro smo se takoj po zajtrku napotili proti Hrvaški. Hercegnovi je bil zadnji postanek v Črni gori, kjer smo se sprehodili po mestnem jedru ter si privoščili osvežitev. Po uspešnem prečkanju meje se je vožnja nadaljevala vse do čudovitega polotoka Pelješac, na katerem je zgodovina Dubravniške republike vsekakor pustila svoj pečat. Sledil je postanek v mestecu Ston – znano mesto z obzidjem, kjer so se končale meje Dubrovniške republike. Danes je Ston poznan po školjkah, predvsem ostrigah, za nas pa je bil tudi že primeren čas za nov sprehod in osvežitev. Naslednji postanek je bil na koncu polotoka, kjer se nam je odprl prelep pogled na Pelješki most. Postanek smo izkoristili za fotografiranje »lepotca« in takoj zatem smo že hiteli v smeri Makarske in Splita proti domu. V poznih večernih urah smo prispeli v Ljubljano in tako uspešno zaključili še en izlet.  

Na izletu smo veliko videli ter se lepo zabavali. Rad bi se zahvalil vsem udeležencem za njihovo pripravljenost in dobro voljo. Dodatno bi se zahvalil tudi naši vodički Aleksandri in vozniku Alešu, ki nas je srečno pripeljal domov.

Še enkrat hvala vsem in upam, da se ponovno srečamo na naslednjem izletu.  

Fotoalbum BiH ter Črna gora, 20. – 24.05.2023
Jožef Poje

28. 5. 2023
Milan Obreza