1. – 3. oktober 2018: 18. festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO

This slideshow requires JavaScript.

V času od 1. do 3. 10. 2018 je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal 18. Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO. Kaj sploh je F3ŽO?

»Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot. Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam«.

Časovno in vsebinsko se je F3ŽO navezal na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših. Na festivalu je bilo prisotno preko 160 različnih udeležencev in razstavljavcev, ki so vsak na svoj način predstavljali svoje aktivnosti in proizvode, ki starejšim omogočajo bolj kvalitetno življenje.

Na festivalu je bilo že tradicionalno prisotno tudi DU MO na prostoru, ki ga organizira in vodi Služba za vojaške zadeve – SVZ MORS. Tam smo skupaj s SVZ, Upravo za zaščito in reševanje, Vojaško zdravstveno enoto in ostalimi sodelujočimi iz MORS predstavili delček naših aktivnosti. Tudi letošnji F3ŽO je privabil veliko obiskovalcev. Seveda je bila večina obiskovalcev starejših in vsak je lahko našel kaj primernega za svoje lepše preživljanje tretjega življenjskega obdobja. Najpomembneje je, da smo tudi v tem življenjskem obdobju povezani med seboj, da ohranjamo stike s prijatelji in znanci, da se ukvarjamo s stvarmi, ki nas zanimajo, da potujemo, da smo fizično in mentalno aktivni, … pa še bi lahko našteval. Vse to nas krepi, ohranja vitalne in varuje naše zdravje. Zelo preprosto, moramo si vzeti čas zase, …

V času letošnjega F3ŽO nas je obiskal Minister za obrambo Republike Slovenije, g. Karel Erjavec. Z zanimanjem je prisluhnil članicam in članom DU MO, ki smo mu z veseljem predstavili s čim se ukvarjamo. Pokazali in predstavili smo mu izdelke, ki prihajajo iz rok naših spretnih članic. Ministru, g. Karlu Erjavcu smo izrazili podporo v naporih in prizadevanjih, da obrambni resor za katerega je odgovoren razvija še naprej in vsem pripadnikom slovenske vojske, še posebej pa vojakom in podčastnikom SV in drugim v obrambnem sistemu zagotovi ustrezen status in primerno plačilo.

V okviru programa F3ŽO je bila na Odprtem odru izvedena zelo prijetna predstava za najmlajše, »Pikec Ježek in Gasilko Jež«, ki jo je pod pokroviteljstvom Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje izvedlo gledališče »FRU FRU«. Naši prvošolčki iz Osnovne šole Majde Vrhovnik so si v spremstvu svojih prijaznih učiteljic in vzgojiteljic z zanimanjem ogledali predstavo in se naučili: »V primeru nesreče pokliči na številko 112.«

Upamo, da so vsi tisti, ki so obiskali F3ŽO našli kaj primernega zase, oziroma, da so lahko dobili kakšno idejo na kakšen način si lahko izboljšamo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju. Vsi ostali pa si lahko ogledate letošnji festival tudi na spletnih straneh in se mogoče odločite obiskati festival v živo naslednje leto.

Več o festivalu na: Festival za tretje življenjsko obdobje

Foto album je pripravil: g. Jožef Poje

18. f3žo, 1.- 3. 10. 2018

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 4. 10. 2018