8. februar 2023: Prešernov dan, slovenski kulturni praznik in »21. pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetina«

Članice in člani ljubljanske sekcije DU MO smo že desetič slovesno obeležili Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. »Prešernov dan«, s polnim uradnim imenom »Prešernov dan, slovenski kulturni praznik« je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik, dela prost dan v Republiki Sloveniji. Praznujemo ga  8. februarja. To je obletnica smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Proslava ob obletnici pesnikove smrti je prvič postala vseslovenska po sklepu osvobodilnega gibanja leta 1941, med drugo svetovno vojno, vendar je bil tedaj to praznik vseslovanske enotnosti in so ga praznovali 7. februarja. 8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej.
Tradicionalno se na ta dan udeležimo »Pohoda spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine«, ko se na Bledu pridružimo ostalim pohodnikom.

Na poti do Bleda smo se ustavili v Kranju, se sprehodili po centru Kranja, si ogledali priprave na »Prešernov semenj« in popili kavico. Tu je tudi priložnost za nakup domačih dobrot.

Na Bledu smo se pridružili udeležencem in organizatorjema, Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in Območnemu združenju slovenskih častnikov Radovljica, ter se pridružili pohodnikom že »21. pohoda spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine«. Pri Prešernovem spomeniku na Bledu je bila ob 10.30 osrednja slovesnost. Govornik pri spomeniku na Bledu je bil magister Jože Osterman, predsednik Organizacijskega odbora Čufarjevih dni. Po slovesnosti smo se z Bleda napotili proti Vrbi. Pot nas je vodila mimo  vasice Zasip, po novem mostu čez reko Savo Dolinko v Pliškovici in naprej čez polje proti Vrbi. Ker je bilo vreme ugodno, sneg pomrznjen smo hodili slabi 2 uri. V Vrbi smo se pri Prešernovi hiši na osrednji slovesnosti ob 13.00 ponovno poklonili Francetu Prešernu. Zbrane pohodnike in ostale obiskovalce je nagovoril župan občine Žirovnica Leopold Pogačar. Slavnostna govornica je bila poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Katarina Štravs. V kulturnem programu je nastopilo Kulturno društvo dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, pevka Neisha pa je s svojimi pesmimi ogrela prizorišče.  

Na zasluženo kosilo smo se zapeljali v Gostišče Draga, Begunje na Gorenjskem 142, 4275 Begunje na Gorenjskem; T: +386 40 436 503; I: Gostišče Draga;

Slike: g. Jožef Poje in Janez Gomzi

Foto-album: g. Jožef Poje: Slovenski kulturni praznik, Vrba 8. 2. 2023;
Pripravil: Janez Gomzi Ljubljana, 8. 2. 2023