Na zadnjem rednem letnem zboru napovedan izlet na Dolenjsko smo uresničili v torek, 7. junija 2022. Zbirali smo se kar spotoma ob potovanju avtobusa iz Celja proti jugu. Mnogi prijavljeni člani so se nam pridružili v Rimskih Toplicah, Radečah in celo v Boštanju, kar samo po sebi nakazuje na podatek, na kako razširjenem območju živijo naši člani. Dobremu razpoloženju je vsekakor prispevalo lepo vreme, ki je kljub manj ugodni napovedi vztrajalo ves dan.
Prvi postanek smo imeli pri obeležju boja v Krakovskem gozdu (a/c izvoz Petrol Zaloke sever), kjer smo prisostvovali uri zgodovine iz osamosvojitvenega leta 1991 v izvajanju članov OZVVS Krško, ki sta nam predstavila kraj ter orisala potek in pomen boja. V znak hvaležnosti za obisk in za predstavitev, so bila med gostitelji in gosti izmenjanja tudi priložnostna darila.
Po malici smo pot nadaljevali proti Pleterjam. V prijetni senci starodavnega kmečkega poslopja v muzeju na prostem ob kartuzijanskem samostanu Pleterje nam je oskrbnik muzeja, Simon Udvanc, z besedami slikovito pričaral posebnosti samostanskega življenja, pozneje pa še pojasnil nastanek muzeja na prostem. Po degustaciji samostanskih proizvodov, dobrodošlih ob dopoldanski vročini, smo spoznali pravljično podobo starodavne slovenske domačije, kakor tudi težave, ki pestijo njeno vzdrževanje. V »območju tišine« smo si v odprtemu delu samostana Pleterje, ki je sicer pod klavzuro, ogledali še gotsko cerkev.
Po krajšem premiku do Kostanjevice na Krki smo si vodeno ogledali znamenite »slovenske oz. dolenjske Benetke«. Ker je Kostanjevica bila že naša tretja delovna točka, sonce pa skoraj v zenitu, je del naših članic in članov iz sence opazoval tiho kroženje Krke okoli edine slovenske otoške naselbine, dokler je preostala večina spoznavala predvsem zgodovino in kulturne znamenitosti kraja.
Med aktivnostmi je bilo poskrbljeno tudi za počitek, kavico, druženje, klepet, za kar lahko trdimo, da je bil eden od poglavitnih namenov izleta. Potepanje po Dolenjski smo zaključili v bližnjem Podbočju, v »Gadovi peči«, ki po statistični razmejitvi, skupaj s Kostanjevico na Krki spada že k Posavju.

FOTOGRAFIJE

Dodatek:

BOJ V KRAKOVSKEM GOZDU – e-knjiga

MUZEJ NA PROSTEM PLETERJE – članek