V sredo, 6. junija 2018 smo se upokojenci MORS severne primorske zbrali ob 9.00 uri v Kobaridu in se odpravili na naš že 31 pohod. Pohoda se je udeležilo 14 »nadobudnežev«, nekaterim je uspelo pripeljati celo svoje žene.

Z avtomobili smo se odpravili v vas Drežnico, ki leži pod previsnimi stenami mogočnega Krna, na levem bregu Soče, kakih 6 km severno vzhodno od Kobarida.

V okolici Drežnice je možnih mnogo izletov do naravnih znamenitosti, sakralnih spomenikov, ostankov I. sv. vojne in okoliških vrhov. Naravne znamenitosti so krona te deželice: od sotesk in slapov do favne in flore.

Na parkirišču v vasi Drežnica nas je pričakal lokalni turistični vodnik Mirko Kurinčič, ki nam je povedal nekaj o zgodovini Drežnice, njenih prebivalcih, s čim so se ukvarjali, navadah in običajih, o naravnih znamenitostih kraja … Pod njegovim vodstvom smo se odpravili na oglede naravnih znamenitosti. Odšli smo po 4 km dolgi krožni poti, kjer smo videli nekaj sakralnih spomenikov, si ogledali slap Sopota in Krampež, nadaljevali pot do razgledne točke, kjer smo si vzeli čas za kratek počitek in si nadomestili izgubljeno energijo s hrano iz nahrbtnika. Pot smo nadaljevali v smeri cerkve Srca Jezusovega v Drežnici. Ostrmeli smo, ko smo od daleč zagleda to mogočno stavbo, ki se z griča Gorice dviguje s svojim šilastim zvonikom v nebo in se čudovito sklada z mogočno in veličastno konico Krna v ozadju. Gradnja današnje cerkve se je začela leta 1911 in za božič leta 1912 je bila blagoslovljena in za silo pripravljena za bogoslužje. Cerkev je mogočna triladijska stavba s pročeljem in vhodnim stopniščem. Dolga je 40 m, osrednja ladja je visoka 21 m. Zvonik je bil najprej pozidan le 26 m visoko, leta 1986 pa so ga dokončali, sedaj je visok kar 52 metrov.

Po ogledu cerkve smo se odpravili še na ogled muzejske zbirke iz 1.sv. vojne oziroma soške fronte domačina Mirka Kurinčiča. Po ogledu smo se odpravili na vikend našega sodelavca Vita Berginca, kjer smo nadaljevali naše druženje ob pijači in jedači.