36. Pohod DU MOS Severno primorske sekcije 6. 3. 2019.

Udeleženci: 14 članov in 2 nečlanici

Zima je mimo. Pomlad prihaja z velikimi koraki in tudi naši upokojenci smo komaj dočakali, da pričnemo s svojimi rednimi pohodi.

Tokrat smo se odločili za obisk zahodnega dela Nanosa.

Zbrali smo se v naši bazi »Bar pri Marjanci« v Vipavi. Z vozili smo se mimo Vrhpolja in Sanaborja  podali proti Nanosu. Naše izhodišče je bila nekdanja pristava Majar, kjer nas je naš gostitelj Semenič Aleš malo podučil oziroma opravil topografsko prezentacijo terena, Pristava je lepo obnovljena in je res kot kakšna oaza miru med gozdovi Nanosa  na višini cca 800m.

Dan je bil lep. Naš domačin nam je pripravil dve varianti pohoda. Daljšo 12 km in krajšo 6 km. Odločili smo se za krajšo, ker smo vsi še malo zarjaveli od zime. Izbrali smo krožno pot okoli področja ki se mu pravi Griža. Pot ni bila preveč naporna in se je zlagoma dvigala. Uživali smo ob pogledu na lepe bukove gozdove, ki jih prekinjajo travnate jase in posamezni kali v vrtačah, ki so bili kar napolnjeni z vodo. Spremljalo nas je tudi že petje gozdnih ptic in pritrkavanje detlov. Pri kmetiji Stergar smo preko suhih travnikov zavili nazaj proti severu. Na višini se je videla turistična kmetija Pri Abramu. Pri kmetiji Stergar smo zavili  na ti. Furlanovo pot: Gradiška tura-Lipe-Abram, ki je označena z zanimivimi oznakami.

Čez Sleme smo se počasi vrnili na izhodišče.

This slideshow requires JavaScript.

Naš gostitelj Aleš nam je pripravil okusne jedi z žara. Po dobrem in obilnem kosilu se je zopet oglasila »Ramonika« našega Maurota, tako da je bil naš pohod zaključen tako kot se spodobi.

Martin Gerlič