LAHEK PLANINSKI POHOD

KANALSKI VRH – JELENK

7. 7. 2020

Upokojenci  MORS SP smo izkoristili lep dan  za lahek planinski pohod. Udeležilo se ga je 7 članov in 2 nečlanici. Uživali smo v prelepi naravi, krasnih razgledih. Pravi užitek pobegniti od vseh problemov z virusi. Najboljše zdravilo  za naše razpoloženje.

Vrh Jelenka meri 787 m nadmorske višine, je izrazito skalnat s tipičnimi škraplji (to so podolgovati žlebovi na neporaslih površinah trdega apnenca, ki nastanejo pod vplivom tekoče vode). Zato velja poziv k previdni hoji po ostrih kamnitih grebenih. Proti severozahodu in severu se nam odpira pogled na Alpe z Matajurjem v ospredju, za njim pa se razprostira Kaninsko pogorja. Desno od tod kraljujeta Krn in Vrh nad Peski, sledijo pa Tolminsko-Bohinjske gore. Tik pred nami je Kanalski Vrh, kjer za vasjo leži umetno jezero za ČHE Avče (to je akumulacijsko jezero, ki spada med črpalne hidroelektrarne. Sodi med prve primere izgradnje takega jezera v Sloveniji). Proti jugu opazimo Sveto Goro in Sabotin, tik pod vznožjem Jelenka pa so Bate.

Kanalski Vrh je naselje na nadmorski višini 589 m. Že pri vstopu v vas opazimo, da je tukaj precej razvito kmetijstvo – pretežno živinoreja, zato ne bo nič nenavadnega, če bomo srečali traktor, balirko ali kakšno drugo kmetijsko mehanizacijo. Vsekakor pa nas bodo ob poti pozdravljale krave, ki se radovedno ozirajo za pohodniki. Kanalski Vrh je naselje na nadmorski višini 589 m. Že pri vstopu v vas opazimo, da je tukaj precej razvito kmetijstvo – pretežno živinoreja, zato ne bo nič nenavadnega, če bomo srečali traktor, balirko ali kakšno drugo kmetijsko mehanizacijo. Vsekakor pa nas bodo ob poti pozdravljale krave, ki se radovedno ozirajo za pohodniki. Vas je poznana tudi po cerkvici svetega Antona Padovanskega. Cerkev se nahaja na griču izven vasi Kanalski Vrh.

(vir: google)