45. Pohod DU MOS Severno primorska sekcija

V petek 21.maja 2020 se je končno med dežjem pokazalo lepo vreme, da smo lahko realizirali naš pohod, ki smo ga planirali že lani, pa smo ga  zaradi epidemije odpovedali.

Z vlakom smo se odpravili iz Nove Gorice po Bohinjski progi, eni naših najlepših prog, proti Jesenicam. Večina naših članov je tako prvič uporabila kartice za brezplačno uporabo javnega prometa. Na Jesenicah nas je čakal avtobus, ki nas je popeljal do našega izhodišča za pohod do Planine pod Golico.

Tu se odpre prelep pogled na Golico in okoliške travnike, ki so bili že kar lepo beli od narcis. Pot nas je po ozki dolini ob žuborečem potoku vodila proti Savskim jamam. Prvi cilj je bil pri tako imenovanem »Korlovem rovu«. Ostanku zgodbe o nekdanjem kopanju železove rude na tem področju, kar je bil tudi začetek železarstva na Jesenicah.

Del skupine se je podal skozi gozd v strmino proti spodnji postaji nekdanje žičnice na Španov vrh, nekateri pa so nadaljevali tudi proti Domu pod Golico. Drugi so se podali proti cvetočim travnikom narcis. Res je čudovit pogled na te cvetice, ki pokrivajo travnike kot snežna odeja. Vsak je užival po svoje.

Na koncu smo se vsi skupaj dobili na kmečkem turizmu »Pr Betel« kjer smo se okrepčali. Vrnili smo se proti Jesenicam polni prijetnih vtisov v prepričanju da še obiščemo te lepe kotičke naše domovine. Vlak pa nas je popeljal nazaj na našo Primorsko.

Izleta se je udeležilo 20 članov in njihovih najbližjih.
Martin Gerlič