53. POHOD DU MOS Severnoprimorske sekcije GORIŠKA BRDA  12. 4. 2023.

Tokrat nas je pot vodila v naša prelepa pomladno cvetoča Goriška Brda.

Goriška brda (tudi Brda) so del geografskega območja Posočja in ležijo ob meji med Slovenijo in Italijo. Čeprav so že stoletja pokrajina ob meji, jih je razmejitev po 2. svetovni vojni precej nesmiselno prerezala, tako da sta njen južni in skrajni zahodni del danes v Italiji (italijansko ime je Collio, furlansko Cuei), s tem pa so tam ostali tudi številni Slovenci.
Goriška brda so naravno omejena na severu z visokim slemenom Korade (812 m) oziroma južnim delom Kambreškega, vzhodna meja je sleme med Korado in Sabotinom (609 m) in ločuje Brda od spodnje doline reke Soče, na zahodu teče naravna meja po reki Idriji (italijansko Iúdrio), preko katere se začne Furlanska nižina. (Wikipedia)

Zbor udeležencev pohoda je bilo na parkirišču pred marketom Brda (Oštarija Brda) na Dobrovem. Pohoda se je udeležilo skupno 15 članov in 2 nečlanici. Pohod je vodil naš član Igor Brešan sicer prebivalec Dobrovega. Popili še prvo jutranjo kavico in veselo pot pod noge.
Pohod je bil načrtovan po trasi med grički, dolinami, vinogradi in nasadi češenj, vinske trte in oljk po eni naših najlepših pokrajin, ti. Slovenski Toskani. Na krožni poti Dobrovo – Medana – Biljana – Dobrovo.
Čakalo nas je približno 8km, Potreben čas hoje  2,5 do 3 ure, Start market Brda, mimo vinske kleti Brda, ki smo jo tokrat izpustili iz ogleda, ker sicer ne vemo kdaj bi se pohod končal.- Po lažjem vzponu smo se vzpeli na – Kozlink in se ustavili pri info tabli kjer je Igor podal nekaj osnovnih informacij o Brdih. Po blagem vzponu smo nadaljevali do vasi Medana. Medana je rojstni kraj pesnika Goriških Brd Alojza Gradnika.
 Alojz Gradnik [álojz grádnik], slovenski pesnik, sodnik in prevajalec, * 3. avgust 1882, Medana v Goriških brdih, † 14. julij 1967, Wikipedija


Kaj, kaj bi bil brez tebe, o moj sin?
Ti mali vir, iz srca izkopan,
ti mali plamen, z mojo roko vžgan,
ti malo steblo mojih korenin

Verzi iz njegove pesmi sinu.
Sledil je spust v dolino potoka Donank (mimo turistične kmetije Belica), Lahko smo uživali v razgledih na obdelane vinograde, cvetoče češnje, na lepe vasice, ki so povečini zgrajene na vrhovih gričev. Pot nas je nato vodila v dolino potoka Končnar, na koncu katere je sledil lažji vzpon v vas Biljana, po vzponu pa smo že ugledali naš cilj Dobrovo kjer smo končali pohod.
Na cilju smo se posedli v avtomobile in se odpeljali do stadiona NK Brda v Vipolže kjer je sledil maš klasičen zaključek. Še kar nekaj dobrot in vina je ostalo od Velikonočnih praznikov, pa tudi naša grla niso že dolgo zapela lepe pesmi ob zvokih Maurotove ramonike.

Martin Gerlič