60. POHOD DU MOS Severnoprimorske sekcije
ČRNI VRH NAD IDRIJO  9. 5. 2024.

Za naš jubilejni 60. Pohod smo se točno po enajstih letih ponovno vrnili na Črnovrško planoto.
Pohoda se je udeležilo skupno 10 pohodnikov, 6 članov DU MOS SP in 4 nečlanice.

Po nekaj deževnih dneh in preložitev pohoda za en dan nas je pričakalo lepo, malo hladno in vetrovno jutro v Črnem vrhu. Zbrali smo se na trgu sredi naselja. Priključila se nam je ga. Majda s Črnega vrh, ki nas je popeljala po krožni poti po planoti v dolžini cca 7 km.

Najprej nas je pot vodila mimo  nekdanjih vojaških skladišč JLA proti smučišču SKI BOR. Zvemo da so nekoč tu bile izredno lepe steze za smučarski tek in tudi veliko rekreacijskih prireditev. Ob gozdu smo se mimo širokih planjav napotili proti zaselku Predgriže. Mimo urejenih kmetij smo se napotili v gozd in po širokem kolovozu z  manjšim vzponom nadaljevali proti široki jasi ki se imenuje Balila.
Tu je v času Italije nastalo zdravilišče za otroke imenovano »Balila« a je po osvoboditvi popolnoma propadlo in danes dejansko ni več sledu o njem. Tu so letovali predvsem otroci iz Trsta.
Nadaljevali smo mimo vikend naselja in področja kjer je včasih bilo skladišče streliva JLA, ki pa je leta 1991 bilo uničeno v eksploziji, tako da danes o njem ni nobenega sledu.

Po dobrih dveh urah in pol smo se vrnili na izhodišče ter obiskali še Vojni muzej predmetov iz I in II. Svetovne vojne – zbirko »Da ne bi pozabili« ki jo je v dolgih letih zbral in zgledno uredil g. Ivan Rudolf. Da smo si ga lahko ogledali nam je to uredila naša Lenca iz Idrije. Najprej smo se lepo okrepčali, nakar nas je po muzeju popeljal njegov lastnih g. Ivan. V njegovi zbbirki izstopa predvsem del kompozicije vojaške železnice »Feldban« ki jo je AO uredila za potrebe Soške fronte in je vodila proti Idriji. Danes jo je mogoče prehoditi ni pa za tiste ki imajo vrtoglavico. Še ena posebnost zbirke pa je komplet za maševanje vojaškega kurata.

Zopet smo zadovoljni končali še en naš pohod po naši prelepi domovini. Martin Gerlič