59. POHOD DU MOS
Severnoprimorske sekcije
BOHINJSKA BELA – BLED  4. 4. 2024.

Za tokratni izlet-pohod smo si izbrali Gorenjsko. Pohoda se je udeležilo 10 članov naše sekcije in 3 nečlanice – partnerke naših članov.
Z vlakom smo se iz Nove Gorice mimo Mosta na Soči po Bohinjski progi podali do Bohinjske Bele. Kazal se je lep sončen dan. Lahko smo opazovali kaj so povzročile poplave v dolini Baške grape in žalostne podobe gozda na Bohinjski strani poškodovanega od vetrolomov in podlubnikov. Res je narava pokazala vso svojo moč.

Z železniške postaje Bohinjska Bela smo se podali na cca 7 km dolgo pot do Bleda. Vas Bohinjska Bela je res zgledno urejena in prijetna za oko in dušo. Mimo vaškega korita smo nadaljevali po rahlem vzponu v gozd. Po lepi makadamski cesti in potočkih smo prišli do vrha manjšega sedla kjer se je pot prevesila v dolino in nas po slabi uri pripeljala do avtokampa v Zaki ob Blejskem jezeru. Pozdravil nas je naš prelep biser otoček sredi jezera in grad na skali visoko nad njim. Pred prijetnim lokalom smo si privoščili prvo jutranjo kavico, no nekateri pa niso mogli brez blejske sladice »kremšnite«.
Po krajšem postanku smo nadaljevali mimo veslaškega centra po sprehajalni poti proti središču Bleda. Na jezeru je bilo kar nekaj veslačev na treningih, kakor tudi pleten ki so vozile obiskovalce proti otočku. Pohod ob jezeru je res sproščujoč klub velikemu številu drugih obiskovalcev. Vse je lepo urejeno ampak žalostno je ko zagledaš podrtijo »Riklijeve vile« in ne moreš razumeti odnosa do takšnih objektov.

Zdaj smo pa potrebovali prostor za našo malico. Na tržnici, ki je bila prazna, smo okupirali eno od stojnic in se lepo podprli za bodoče »napore«. Nekateri so imeli še zaloge od Velike noči, ki smo jih sedaj dokončno uničili.
Odpravili smo se še malo ob obali do središča, popili kave in se začeli vračati po isti poti proti železniški postaji Bled-Jezero  da ujamemo vlak proti Primorski. Tu smo morali premagati še zadnji vzpon. Skupno smo prehodili cca 11km.
Še en naš prijeten in zanimiv pohod-izlet je bil za nami in komaj čakamo na naslednji jubilejni 60 pohod.

Martin Gerlič