Društvo upokojencev Ministrstva za obrambo, Severno primorska sekcija poskrbelo za uvod v sezono pogozdovanja pogorišča na Cerju

Po nekajmesečnem premoru zaradi omejitev v času razsajanja Korone nas  je sončna sreda 2. marca privabila na Cerje. Pohoda z akcijo pogozdovanja se je udeležilo 15 članov DU MORS SP in njihovih soprog.

Člani društva upokojencev Ministrstva za obrambo smo projektu Drevo za Cerje donirali sredstva za nakup novih sadik, hkrati pa tudi osebno poskrbeli, da so stebelca dobila nov dom na pogorišču, v zaledju Drevoreda hvaležnosti. Po jutranjem pohodu iz spodnjega parkirišča do pomnika in prijaznem sprejemu Turizma Miren-Kostanjevica, smo prijeli za krampe in pod strokovnim vodstvom Boštjana Košička iz Zavoda za gozdove, enota Sežana,  posadili 30 mladih črnih borov in hrasta.

Direktorica Turizma Miren-Kostanjevica, Ariana B. Suhadolnik, nam je pred Pomnikom miru, posvečenim braniteljem slovenske zemlje, izrekla dobrodošlico, Boštjan Košiček pa na kratko predstavil zgodovino Cerja, ki je v nedavni preteklosti utrpelo več naravnih nesreč, prvi večji požar leta 1994 in ponovno leta 2019.

Suhadolnikova je ob predaji zahvalne plakete izpostavila, da je projekt Drevo za Cerje, s pomočjo katerega je gozd na Cerju po požaru leta 2019 ponovno oživel, postal eden najbolj odmevnih trajnostnih projektov občine, ki se preko številnih pobud posameznikov in organizacij iz vse Slovenije, ob strokovni podpori Zavoda za gozdove, enota Sežana, nadaljuje že tretje leto.

Vidno zadovoljni smo se po dogodku, ki nam bo ostal v lepem spominu, odpravili na izhodišče in pohod s prijetnim druženjem končali v Črničah. Spomnili smo se tudi na našega člana Vita Berginca ki je ta dan praznoval 80 let in mu po telefonu s pesmijo zaželeli vse najboljše in še na mnoga leta.
Martin Gerlič