23. januar 2020: Volilni zbor ljubljanske sekcije DU MO

Ljubljanska sekcija DU MO je imela Volilni zbor dne 23.1.2020. Volilni zbor je potekal v športnem objektu v vojašnici Edvarda Peperka na Leskoškovi cesti 7 v Ljubljani. Zbralo se nas je preko 160 od skupno 371 članic in članov ljubljanske sekcije DU MO. Žal sta nas v letu 2019 zapustila dva člana, v obdobju 2016 – 2019 pa skupaj devet članic in članov. Na vse, ki jih ni več med nami, smo se spomnili in poklonili z minuto molka.

Volilni zbor so s svojo udeležbo počastili gostje: predsednik DU MO, g. Milan Obreza, generalni sekretar ZSČ, brigadir Martin Jugovec, predsednik Območnega združenja ZSČ, major Borut Zajec in predstavnik Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljane in bivših Ljubljanskih občin, g. Franc  Kunovar. Žal se poveljnik 1. BR SV, naše domicilne enote polkovnik Anže Rode dogodka ni mogel udeležiti zaradi službenih obveznosti.

Na Volilnem zboru 2020 smo razrešili staro vodstvo. Za obdobje od 2020 do 2024  smo izvolili novo vodstvo Ljubljanske sekcije DU MO in sicer:

Predsednik Ljubljanske sekcije DU MO: g. Janez Gomzi.

Sekretar Ljubljanske sekcije DU MO: g. Branko Puhar.

Člani Upravnega odbora Ljubljanske sekcije: g. Franjo Kovačevič, ga. Veronika Beti, ga. Jelena Maček, ga. Sonja Rahne, g. Bojan Ciglič, g. Matjaž Goričar, g. Rado Senčur in g. Bogdan Pirnovar.

Predsednik Ljubljanske sekcije DU MO, g. Janez Gomzi je podal Poročilo o delu ljubljanske sekcije DU MO v leto 2019 in obdobje 2016-2019, Finančno poročilo za leto 2019 in predstavil Načrt dela za leto 2020 in okvirno za obdobje do 2024. Vsa poročila in Načrt dela je zbor Ljubljanske sekcije potrdil in sprejel.

V letu 2019 je Ljubljanska sekcija DU MO izvedla vse načrtovane aktivnosti. Nadaljevali smo z vsemi pozitivnimi izkušnjami iz preteklosti in se lotili nekaj novih. UO se je sestal na redni seji in opravil več dopisnih sej in posvetovanj. Tekom leta smo vse zadeve in aktivnosti medsebojno uspešno koordinirali. Veliko poudarka je bilo na zmanjševanju stroškov tako ljubljanske sekcije, kakor tudi DU MO v celoti. Pri zmanjševanju stroškov smo bili uspešni, prihranjena sredstva pa bomo porabili za delovanje sekcije in DU MO. Odločitev UO je, da bomo v bodoče prešli na obveščanje članstva preko spletne strani in elektronske pošte. Le tistim članicam in članom, ki nimajo možnosti uporabe spleta, bomo še naprej pošiljali »klasično« pošto in obvestila. Na ta način bomo izboljšali obveščenost članstva, racionalizirali poslovanje in prihranili tudi nekaj finančnih sredstev.

V letu 2019 smo izvedli preko 40 dogodkov, kar pomeni, da smo na mesečni ravni imeli 3 – 4 dogodke od ekskurzij, športnih tekmovanj, pohodov, kulturnih dogodkov, raznih slovesnosti in drugih aktivnosti. Tradicionalno smo obeležili »Slovenski kulturni praznik, Prešernov dan« in se od Bleda do Vrbe pridružili udeležencem »Pohoda spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetina«. V mesecu maju smo se udeležili »Dnevov medgeneracijskega sožitja – DMS«. Že tradicionalno smo v mesecu maju tudi sodelovali na prireditvah ob »Dnevu osvoboditve Ljubljane« in obeležili »Dan zmage nad nacizmom in fašizmom«. Pohod in tek ob žici sta tudi lepa priložnost za rekreacijo in druženje s prijatelji, znanci in nekdanjimi sodelavci. Sodelovali smo pri slovesnem obeleževanju »Dneva slovenske vojske« in dnevih odprtih vrat naših domicilnih enot. Slovesno smo obeležili tudi vse druge državne praznike. V maju smo obiskali Velenje, junija smo se udeležili tradicionalnega srečanja vseh članic in članov DU MO v Pivki. V septembru smo organizirali prijetno družabno srečanje na Debelem Rtiču in zaključili plavalno sezono. Nekaj zanimivih namigov kako poskrbeti zase in svoje zdravje smo dobili tudi na »19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO«, ki smo se ga udeležili v prvih dneh oktobra. Kakor vedno, nas je na F3ŽO obiskal ministrski zbor Vlade Republike Slovenije kakor tudi minister za obrambo, g. Karel Erjavec. V oktobru smo si ogledali Tehniški muzej v Bistri in se povzpeli na Koreno, od koder smo uživali v prečudovitem razgledu na ljubljansko barje proti Krimu in na drugi strani proti Polhovem Gradcu in Karavankam. Martinovali smo v Prlekiji, natančneje v Bio-Termah, pred tem pa smo si v Šentjurju ogledali zanimiv Železniški muzej. »Ta veseli dan kulture« smo obeležili z ogledom MAO – Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Minister za obrambo, g. Karel Erjavec nas je že tradicionalno sprejel v decembru skupaj z načelnico Generalštaba SV generalmajorko Alenko Ermenc in sodelavci. Ministru smo zaželeli, da bi tudi za obrambni resor, njegove pripadnice in pripadnike nastopilo boljše obdobje. Izrazili smo potrebo, željo in upanje, da bi se v bodoče popravil status, kakor tudi gmotno stanje pripadnic in pripadnikov SV.

Naše skupine »Kegljači«, »Rekreativci«, »Žarek«, »Šahisti« in »Pohodniki« so vse leto aktivirale in motivirale svoje člane in vse tiste, ki so se jim pridružili. Zelo je pomembno, da ostanemo fizično in mentalno aktivni, kar nam bo olajšalo življenje v tretjem življenjskem obdobju. Tudi članice in člani Medgeneracijskega informativnega središča Ljubljana (MIDS Ljubljana) so realizirali veliko kulturnih dogodkov, pohodov in druženj ter ustrezno zastopali ljubljansko sekcijo DU MO ob različnih priložnostih.

V letu 2019 smo veliko pozornosti posvetili tudi naši prenovljeni spletni strani. Nova spletna stran je velika pridobitev za DU MO, saj vse dogodke in aktivnosti najavimo tako, da so vedno dostopni članstvu. Obiskanost spletne strani se po vseh kazalcih povečuje. Vsebino spletne strani določamo sami in samo od naših prispevkov je odvisna njena kvaliteta.

Spletna stran: Društvo upokojencev Ministrstva za obrambo.

Volilni zbor smo zaključili z zahvalo vestnim in predanim članicam in članom naše sekcije, ki nesebično skrbijo, da smo lahko načrtovane aktivnosti kakovostno izvedli.

Najvišje priznanje DU MO je prejel naš skromni, zvesti in predani član g. Jožef Poje, ki je podpisan pod večino fotografij in pod vse foto-albume, ki dokumentirajo naše dogodke na spletni strani. Jože, še enkrat se ti zahvaljujemo za vse, kar si naredil in kar boš še naredil za našo sekcijo in DU MO, iskrena in prisrčna hvala.

Po zaključku Volilnega zbora smo aktivnost zaključili v prijetnem vzdušju s kosilom, druženjem in klepetom.

Za uspešno izvedbo Volilnega zbora Ljubljanske sekcije DU MO se iskreno zahvaljujemo naši domicilni enoti, 1. BR SV in njenim pripadnicam in pripadnikom. Posebna zahvala za dobro organizacijo in izvedbo dogodka  gre tudi poročniku Simonu Zupančiču – telovadnica VEP in g. Urošu Žibertu – EVOJ VEP, ki sta s svojimi sodelavci tudi tokrat odlično opravila svoje delo.

Pripadnicam in pripadnikom 1. BR SV želimo veliko uspeha in varnosti tako pri opravljanju zahtevnih nalog doma, kakor v tujini.

Redni letni zbor 2020 je zabeležil g. Jožef Poje in si ga v obliki foto albuma lahko tudi ogledate:

Volilni zbor Ljubljanske sekcije DUMO, 23. 1. 2020

Foto: g. Jožef Poje

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 25. 1. 2020