3. december 2019: TA VESELI DAN KULTURE
V torek, 3. 12. 2019 smo tradicionalno počastili »Ta veseli dan kulture«. Obiskali smo Muzej za arhitekturo in oblikovanje – MAO na Fužinah. Ob 10.00 uri smo se zbrali pred Fužinskim gradom.
Prijazna kustosinja nas je popeljala na ogled zbirk, predmetov in razstav, ki je trajal dobro urico. Po ogledu smo se pogovorili in družili v muzejski kavarni.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je eden najstarejših muzejev za arhitekturo in oblikovanje v Evropi. MAO, nekdanji Arhitekturni muzej Ljubljana, je osrednja slovenska muzejska ustanova, ki deluje na področju arhitekture, urbanizma, industrijskega in grafičnega oblikovanja ter fotografije. MAO zbira in hrani gradivo z navedenih področij, omogoča njegovo preučujevanje ter predstavljanje javnosti. Muzej je leta 1972 ustanovilo mesto Ljubljana, leta 2010 pa je ustanoviteljske obveznosti prevzela Vlada Republike Slovenije.

MAO deluje kot muzej ter arhitekturno in oblikovalsko središče, katerega naloga je omogočati izmenjavo idej in znanja ter vzpostavljati urbani, arhitekturni in oblikovalski dialog. Z zbiranjem in predstavljanjem dediščine MAO svojim obiskovalcem omogoča razumevanju preteklosti in prihodnosti arhitekture, oblikovanja in fotografije.
Rado se je kot vsakič za »Ta veseli dan kulture« potrudil in lepo izpeljal dogodek. Hvala!

Več o muzeju:

Poslanstvo Muzeja za arhitekturo in oblikovanje in na Muzej za arhitekturo in oblikovanje kot ga vidi Wikipedija.

Slike in foto-album Ta veseli dan kulture, 3.12.2019: g. Jožef Poje

Pripravil: Janez Gomzi
Ljubljana, 5. 12. 2019