Štanjel, ki je eno najstarejših naselij na Krasu, najprej očara s svojo edinstveno veduto. Na griču Turn se slikovito razprostira terasasto grajena vas, ki privablja pogled s svojimi znamenitimi stavbami. Grajski kompleks, obrambni stolpi, cerkev sv. Danijela z limonastim zvonikom, v gručo stisnjene hiše in Ferrarijev vrt so najbolj prepoznavna stavbna dediščina starega naselja, ki že tisočletja spreminja svojo podobo in hkrati ohranja resnično dušo Krasa. Vas, ki je ime dobila po zavetniku cerkve, svetem Danijelu, je v mnogih pogledih edinstven kulturni spomenik. To idilično kraško vasico smo si članice in člani Ljubljanske sekcije DUMO izbrali za današnji izlet. Štartali smo kot po navadi iz BTC (kino Kolosej). Spotoma se je naš avtobus polnil: Vič, Vrhnika, Logatec, Postojna. Ker nas čas ni preganjal smo se na kratko (25 min.) vstavili na kavici v Dutovljah. V dogovorjenem času nas je sprejela prijazna vodička in nas popeljala skozi to prekrasno vasico:

Župnijska cerkev sv. Danijela se nahaja v starem delu Štanjela, vidna je takoj ob vstopu skozi grajska vrata. Cerkev je bila sezidana med leti 1455 in 1460 na prostoru starejše stavbe. Svojo baročno podobo je cerkev dobila v 17. in 18. stoletju. Zvonik so cerkvi prizidali približno 150 let kasneje, leta 1609.

Vila Ferrari je skupno ime za sklop hiš v vzhodnem delu Štanjela, uredil ga je Fabiani za svojega svaka Enrica Ferrarija. Od leta 1920 je Enrico Ferrari odkupil večino stavb v nizu med dvema stolpoma štanjelskega obzidja ter še nekaj hiš v drugem nizu.
Ferrarijev vrt ali vrtni park v Štanjelu ima poseben pomen za Slovenijo zaradi kulturnih, umetnostno arhitekturnih in drugih izjemnih lastnosti. Nahaja se pod vaškim obzidjem, zasnoval ga je arhitekt Maks Fabiani v času svojega županovanja.

Vhodni stolp ali glavni vhod je utrjeni del naselja Štanjel, ki je bil nekoč del obrambnega obzidja. V času županovanja je Maks Fabiani vhod restavriral.
Kobdiljski stolp ali stolp na vratih se nahaja na drugi strani naselja Štanjel in spada v skop kompleksa vile Ferrari. Stolp je nekoč varoval dostop do naselja iz Vipavske doline. Skonceva kapelica se nahaja na glavnem trgu ali Na placu v spodnjem Štanjelu pod krošnjo divjega kostanja. Na sklepnem kamnu je vklesana letnica 1906, nad njo pa napis Presveto srce Jezusovo usmili se nas!

Muzej z izkustveno razstavo “Narava in človek na Krasu”

Galerija Lojzeta Spacala. Grafik in slikar. Lojze Spacal (1907–2000) je bil eden najvidnejših likovnih ustvarjalcev v povojnem slovenskem in italijanskem prostoru ter mednarodno priznan predstavnik sodobne grafične umetnosti. Zapisal se je kot umetnik Krasa in Iste, od koder je črpal motive za svoja dela.

Viri: Več o Štanjelu

Naš izlet smo zaključili v Gostišču “Stari grad” v Senožečah. Gostilna izhaja iz furmanske dediščine Senožeč. Letnica 1869 na kamnitem vhodnem portalu nas opominja na častitljivo starost in poreklo gostišča. Ponudba tradicionalnih kraških jedi, s poudarkom na divjačinskih jedeh. Kulinarično ponudbo dopolnjuje vino kraških vinarjev.

Fot galerija Štanjel 23. 6. 2022

Besedilo in foto Jožef Poje
Ljubljana, 24. 6. 2022