8. februar 2018: »Prešernov dan, slovenski kulturni praznik« in »16. pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine«

Članice in člani ljubljanske sekcije DU MO smo že sedmič zapored slovesno obeležili Prešernov dan (s polnim uradnim imenom Prešernov dan, slovenski kulturni praznik). Na poti do Bleda smo se ustavili v Kranju in se v Gostilni Kot okrepčali s kuhanim vinom, čajem in krofom. V nadaljevanju smo se sprehodili po mestnem središču do Prešernovega spomenika in si ogledali »Prešernov semenj«, ki se je pričel ob 10.00.

V sklopu praznovanja Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika smo se na Bledu pridružili pohodnikom tradicionalnega, že »16. pohoda spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetina«, ki ga organizira Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja gorenjska. Izhodišče pohoda je v Radovljici, pot pa pohodnike mimo Lancova vodi na Bled. Pri Prešernovem spomeniku na Bledu je bila osrednja slovesnost, na kateri je bil glavni govornik Načelnik GŠSV, generalmajor dr. Andrej Osterman. Po prijetni slovesnosti, ki so jo z deklamiranjem pesmi Franceta Prešerna popestrili šolarji z Osnovne šole profesorja doktorja Josipa Plemlja Bled, smo se podali na pohod. Z Bleda do Vrbe preko vasice Zasip smo hodili dobro uro in pol. Pohod je potekal v snegu in pravi zimski idili, pa tudi sonce se je prebilo skozi meglice nizke oblačnosti.

V Vrbi smo se pri Prešernovi hiši udeležili slovesnosti s kulturnim programom in se ponovno poklonili Francetu Prešernu. Slovesnosti je prisostvoval tudi Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar s sodelavci. Igralka Zvezdana Mlakar je odlično recitirala pesmi Franceta Prešerna, kulturen program pa je bil prijeten in sproščen.

Vse zbrane je kot slavnostna govornica nagovorila predsednica Slovenskega centra PEN ga. Ifigenija Zagoričnik Simonović. Predstavila je letošnje prejemnike Prešernove nagrade in prejemnike nagrad Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji. Nekateri smo z mešanimi občutki sprejeli odločitev Prešernovega sklada saj smo prepričani, da trganje slovenske zastave ne glede na to kdaj se je zgodilo, ne sodi v »umetniški performans«, ker je v nasprotju z zakonom. Uporabo grba, zastave in himne namreč ureja Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi / Uradni list RS, Št. 67-2392/94, str.3715. Kot bivši pripadniki slovenske vojske in ministrstva za obrambo smo namreč ves delovni vek na uniformah doma in v tujini s ponosom nosili in dvigali slovensko zastavo. Zato nam je skrunjenje in trganje slovenske zastave in grba v »umetniškem performansu« nekoliko tuje in nesprejemljivo. Mogoče, pa takšnega »umetniškega performansa« tisti, ki smo pomagali ustvarjati našo lepo državo, enostavno »ne razumemo«.

Na zasluženo »kočerjo« smo se zapeljali v Gostišče Draga pri Begunjah.
Pri povratku v Ljubljano, nam je z deklamiranjem pesmi Franceta Prešerna vožnjo polepšal g. Franci Plestenjak.

 


Foto album Slovenski kulturni praznik, 8. 2. 2018 je pripravil g. Jožef Poje

Slike: Janez Gomzi

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 13. 2. 2018