8. februar 2020: Prešernov dan, slovenski kulturni praznik in »18. pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetina«

Članice in člani ljubljanske sekcije DU MO smo že desetič zapored slovesno obeležili Slovenski kulturni praznik. Z Bleda do Vrbe smo se na povabilo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in Območnega združenja slovenskih častnikov Radovljica, priključili pohodnikom »18. pohoda spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine«.

Na poti do Bleda smo se ustavili v Kranju. V Gostilni Kot smo se nekoliko okrepčali s kuhanim vinom, čajem, ter z »gorenjsko kajlo« – s kosom kruha namazanim z zaseko. Imeli smo tudi nekaj časa za sprehod po ulicah Kranja ter si ogledali »Prešernov semenj«.

Pri Prešernovem spomeniku na Bledu smo se ob 10:30 pridružili udeležencem osrednje slovesnosti. Slavnostni govornik na Bledu je bil dr. Dušan Keber. Po slovesnosti smo se odpravili proti Vrbi. Pot nas je vodila od Bleda, mimo golf igrišča in ob železniški progi Ljubljana – Jesenice do Vrbe. V Vrbi smo se bomo pri Prešernovi hiši na slovesnosti ponovno poklonili Francetu Prešernu. Slavnostna govornica v Vrbi je bila igralka in pevka, ga. Lara Jankovič. Na zasluženo kosilo smo se zapeljali v Drago pri Begunjah na Gorenjskem.

Foto album: Slovenski kulturni praznik, 8. 2. 2020; g. Jožef Poje:

Fotografije: g. Jožef Poje in Janez Gomzi

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 13. 2. 2020