8. februar 2019: »Prešernov dan, slovenski kulturni praznik« in »17. pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine«

Članice in člani ljubljanske sekcije DU MO smo že osmič zapored slovesno obeležili Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Na poti do Bleda smo se ustavili v Kranju in se v Gostilni Kot okrepčali s kuhanim vinom, čajem in kosom kruha namazanim s pravo domačo gorenjsko zaseko. V nadaljevanju smo se sprehodili po mestnem središču do Prešernovega spomenika in si ogledali »Prešernov semenj«, ki se je pričel ob 10.00.

V sklopu praznovanja Prešernovega dne, slovenskega kulturnega praznika smo se na Bledu pridružili pohodnikom tradicionalnega, že »17. pohoda spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine«, ki ga organizira Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja gorenjska. Izhodišče pohoda je v Radovljici, pot pa pohodnike mimo Lancova vodi na Bled in naprej do Vrbe. Pri Prešernovem spomeniku na Bledu je bila krajša slovesnost, na kateri je bila glavna govornica ga. Tanja Fajon. Po prijetni slovesnosti, ki so jo z deklamiranjem pesmi Franceta Prešerna popestrili šolarji z Osnovne šole profesorja doktorja Josipa Plemlja Bled in Veteranski pevski zbor, smo se pridružili pohodnikom in se podali na pohod. Z Bleda do Vrbe preko vasice Zasip smo hodili dobro uro in pol. Pohod je potekal v lepem vremenu.

V Vrbi smo se pri Prešernovi hiši udeležili osrednje slovesnosti s kulturnim programom in se ponovno poklonili Francetu Prešernu. Pozdravni nagovor je imel župan Občine Žirovnica g. Leopold Pogačar. Slavnostni govornik je bil dr. Janez Bogataj.  V kulturnem programu so sodelovali tudi KD Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, recitatorka Lara Jankovič in kantavtor Adi Smolar.

Po slovesnosti smo se na zasluženo kosilo/večerjo, »kočerjo« zapeljali v Gostišče Draga pri Begunjah. Ob dobri hrani in kapljici smo nadaljevali naše druženje. (Gostišče Draga).

Foto album Slovenski kulturni praznik, 8.02.2019 je pripravil g. Jožef Poje.

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 12. 2. 2019