8. februar 2017: Prešernov dan, slovenski kulturni praznik in »15. pohod spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetina«

 04 KRANJTudi letos smo članice in člani ljubljanske sekcije DU MO slovesno obeležili Slovenski kulturni praznik. Iz Ljubljane smo ob običajni uri krenili proti Bledu. Na poti do Bleda smo se ustavili v Kranju si ogledali »Prešernov semenj« in se v Gostilni Kot okrepčali s kuhanim vinom in čajem ter s tipično gorenjsko malico – »kosom domačega kruha z zaseko«. Za srečanje s »Prešernom in Julijo« na mestnih ulicah v centru Kranja smo bili žal prezgodnji. Mogoče ju srečamo naslednjič, …

V sklopu praznovanja Slovenskega kulturnega praznika smo se že šestič zapored udeležili tradicionalnega »Pohoda spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetina«, ki ga organizira Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja gorenjska. Izhodišče letošnjega, že 15. pohoda je bilo v Radovljici, pot pa je pohodnike mimo Lancova vodila na Bled. Pri Prešernovem spomeniku na Bledu je bila slovesnost, kjer smo se pridružili pohodnikom, veteranom vojne za Slovenijo, članom Zveze slovenskih častnikov in se udeležili slovesnosti. Slavnostni govornik je bil g. Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar. V spodbudnem nagovoru je govornik orisal našo zgodovinsko pot in vse pravilne odločitve, ki so pripeljale do samostojne države Republike Slovenije. Slovenci smo vsemu svetu dokazali, da si zaslužimo svojo državo, ki smo si jo v prelomnih zgodovinskih trenutkih tudi priborili.  Poudaril je, da v svojem delovanju moramo zreti v prihodnost in enotno stopati po zastavljeni poti.

03 BLEDPo slovesnosti smo z Bleda do Vrbe mimo vasice Zasip, času in razmeram primerno hodili slabi 2 uri. V Vrbi smo se pri Prešernovi hiši na slovesnosti ponovno poklonili Francetu Prešernu. Slavnostni govornik je bil g. Tone Partljič, Prešernov nagrajenec, ki je vešče, na kritičen, sproščen in humoren način nagovoril obiskovalce in Prešernova vizionarska in nesmrtna dela povezal s sedanjostjo. Lahko bi rekli, da je Prešeren v svojih delih v opisu svojega časa, lepo in realno napovedal tudi današnje dogodke. Slavnostni govornik g. Tone Partljič je pozval vse nas, da se večkrat vrnemo v Vrbo, k Prešernu in prebiramo njegova dela. Vasico Vrbo je označil za »meko« slovenske kulture. »Prav je, da znamo praznovati, toda Prešerna je treba brati!« se je glasil njegov poziv.  Slovesnost sta z recitiranjem in s priredbami Prešernovih ter s petjem svojih pesmi popestrila tudi Janez Škof in Zoran Predin.

Po slovesnosti smo druženje nadaljevali v gostilni Trebušnik v Žirovnici, kjer so nas postregli z odličnim kosilom in domačo kapljico. Na poti domov nam je dan polepšal in popestril še Franci Plestenjak, ki je na izust in zelo doživeto recitiral Prešernovo »Neiztrohnjeno srce«. Tudi letošnji kulturni praznik nam bo ostal v lepem spominu, v Vrbo pa se bomo še vračali.

Kontakti:

Gostilna Kot, Maistrov trg 4, Kranj; M: 040 913 885 – g. Štefan Klinar;

Gostilna Trebušnik, Žirovnica 10, Žirovnica; M: 041 603 204 – g. Vili;

Pohod sva zabeležila z g. Jožefom Pojetom, ki je tudi izdelal foto album.

01-Vrba 2017

Fotografije: g. Janez Gomzi

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 9. 2. 2017