17. oktober 2019: OBISK TEHNIŠKEGA MUZEJA V BISTRI

Članice in člani Ljubljanske sekcije DU MO smo 17.10.2019 obiskali Tehniški muzej Slovenije v Bistri. Ogledali smo si zbirke, ki jih hrani muzej vključno z novo stalno razstavo »Mašine za kovine«, kjer je predstavljena tehnologija obdelave kovin delavnice Kunaver iz Rožne doline v Ljubljani. Tehniški muzej Slovenije – TMS je največji slovenski muzej. Namenjen je zbiranju, zaščiti in posredovanju slovenske tehniške dediščine. Sedež muzeja je v nekdanjem kartuzijanskem samostanu Bistra v Bistri pri Vrhniki, kjer so na nekaj več kot 6000 m² razstavnih površin na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike. Ustanovljen je bil leta 1951 na predlog Cirila Rekarja. Pozornost pritegnejo tudi Titovi avtomobili, najstarejši ohranjeni avtomobil v Sloveniji, bogata zbirka koles, furnirnica, lokomobila, kovačija, trofeja medveda, ki je leta 1973 postal svetovni prvak, in še marsikaj zanimivega. V zadnjih letih so bile posamezne zbirke prenovljene, nekatere postavljene na novo: Razvoj tekstilne industrije na Slovenskem, gozdarski in lesarski oddelek, zgodovina koles ter rekonstrukcija mehanične delavnice.  Od marca 2014 je na ogled tudi nova stalna razstava »Naš dragi avto«, o več kot 100 letni zgodovini avtomobilizma na Slovenskem.

Po ogledu Tehniškega muzeja v Bistri smo se zapeljali v prelepo vasico Koreno nad Horjulom (650 m) nedaleč od Vrhnike. Koreno nad Horjulom je naselje sestavljeno iz več zaselkov na slemenu nad potokoma Horjulščico in Malo vodo v Občini Horjul. Sprehodili smo se do cerkvice sv. Mohorja in Fortunata (729 m) od koder smo uživali v lepem razgledu na Polhograjske dolomite, na horizontu pa smo videli vzhodni del Karavank s Storžičem in Kamniške Alpe s Kočno, Grintovcem, Skuto, Brano, Planjavo in Ojstrico, … skratka zelo lepo. Na drugi strani pa nam je pogled segal nad Horjulsko dolino, na del ljubljanske kotline, Vrhniko, Borovnico in preko ljubljanskega barja proti Krimu.

Z dobro kmečko pojedino na Kmetiji odprtih vrat »Pr’ Janš« pa smo zaključili lep, poučen in zanimiv dan. Zahvala vseh nas za tako lep dan pa gre našemu članu, g. Franciju Plestenjaku, ki se je zelo potrudil za organizacijo in izvedbo aktivnosti.

Več o TMS Bistra: Tehniški muzej Slovenije in TMS Bistra pri Vrhniki/

Kontakt: Kmetija odprtih vrat »Pr’ Janš«, g. Slavko Škof, Koreno 4, 1345 Horjul; M: 041 723 171;

Foto album Tehnični muzej Slovenije, Bistra 17. 10. 2019 je pripravil g. Jožef Poje

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 22. 10. 2019