9. junij 2020: Ogled in predstavitev dela aktivnosti na vaji »PRESKOK 2020«

Predstavniki DU MO smo se odzvali prijaznemu vabilu Slovenske vojske, ki je bilo naslovljeno na vse organizacije posebnega pomena za obrambo in si dne 9.6.2020 od 13:00 do 15:00 ogledali predstavitev aktivnosti v sklopu serije vaj Slovenske vojske »PRESKOK 2020«  nedaleč od Črnomlja.

Letošnje leto je v marsičem drugačno predvsem zaradi vpliva ukrepov, ki smo jih v Republiki Sloveniji uveljavili zaradi preprečevanja širjenja virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19. Tudi SV je bila prisiljena upoštevati krizne epidemiološke razmere in preklicati  veliko aktivnosti in mednarodnih vaj. Slovenska vojska je ob upoštevanju vseh ukrepov, vezanih na epidemiološko situacijo nadaljevala z izvajanjem svojega poslanstva, ter skladno z odločitvijo Vlade republike Slovenije in sprejetega Načrta vaj v obrambnem sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, prešla v načrtovanje in izvedbo niza taktičnih vaj na širšem območju Republike Slovenije, »PRESKOK 2020«. Pripadniki poveljstev in enot se urijo ob ustrezni logistični, zdravstveni in letalski podpori. Med 24.4.2020 in 16.6.2020 bo na širšem območju Republike Slovenije sodelovalo do 2500 pripadnikov SV. Posebnost vaje »PRESKOK 2020« je, da aktivnosti potekajo pretežno zunaj vadišč Slovenske vojske. Povsod so se lokalne skupnosti, pa tudi lastniki privatnih zemljišč strinjali in niso nasprotovali izvedbi aktivnosti. Aktivnosti v okviru vaje »PRESKOK 2020« potekajo v 59 občinah in v sodelovanju s Civilno zaščito in Slovensko Policijo. S prilagoditvijo usposabljanj in taktičnih vaj SV želi omiliti posledice odpovedanih vaj na usposobljenost in pripravljenost SV, zagotoviti vzdrževanje ustrezne stopnje operativnosti in pripravljenosti enot in poveljstev SV, ter preizkusiti delovanje enot Sil SV v pogojih pandemije. Ključna sporočila vaje »PRESKOK 2020« so naslednja:

  • SV je vedno v službi domovine in pripravljena na delovanje!  
  • SV svojo pripravljenost vzdržuje z nizom vaj »PRESKOK 2020«, ker želi aktivno pomagati braniti svojo domovino, če bo to potrebno.
  • Pripadnice in pripadniki SV so pripravljeni za delovanje v vseh razmerah.
  • Delovanje SV v času epidemije COVID-19 poteka ob upoštevanju nacionalnih ukrepov za ohranjanje zdravja.

Lepo je bilo srečati stare prijatelje in sodelavce ter videti motivirane pripadnike SV, njihovo opremo in bojno tehniko, ki jo vešče uporabljajo pri izvajanju aktivnosti in svojega poslanstva. Tudi v bodoče želimo vsem pripadnicam in pripadnikom SV obilo uspehov, sreče, predvsem pa zadovoljstva pri opravljanju svojega poslanstva doma in v tujini. Vse dobro želimo tudi njihovim najbližjim, svojcem in prijateljem. Ostanite zdravi in ponosni še naprej!

Fotografije: Janez Gomzi

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 9. 6. 2020