21. november 2019: Martinovanje v Prlekiji, v Biotermah Mala Nedelja

V četrtek, 21. 11. 2019 smo se člani in članice ljubljanske sekcije DU MO odpravili na Martinovanje. Letos smo Martinovali v Prlekiji, v Biotermah Mala Nedelja, ki ležijo v gričevnati pokrajini v severovzhodne Slovenije okoli 2 km južno od naselja Mala Nedelja v občini Ljutomer.

Pred prihodom v Malo Nedeljo smo se na Trojanah okrepčali s krofom in kavico, nato pa smo si Šentjurju ogledali Muzej Južne železnice, kjer je prikazano bogato arhivsko gradivo in železniške naprave od leta 1844 dalje ter občasna razstava »Ujeti trenutki ob železni cesti Gradec-Celje«.

Muzej Južne železnice v Šentjurju se nahaja pri železniški postaji. Idejni oče in vodja železničarskega muzeja, g. Miha Bučar iz Štor, nas je popeljal skozi zgodbe, originalne eksponate in fotografije skozi zgodovino Južne železnice za Štajersko. Pri delu v muzeju mu je v neprecenljivo pomoč domačinka Jožica Filič Kristan. G. Miha Bučar je bil 24 let postajenačelnik v Šentjurju in je železničar že od otroških let. Tega v življenju nikoli ni obžaloval. Še danes, ko je že upokojen, je železničarstvu predan z dušo in telesom.

V Franc-Jožefovem prometnem uradu smo si ogledali prikaz bogatega arhivskega gradiva in železniških naprav od leta 1844 dalje ter občasno razstavo »Ujeti trenutki ob železni cesti Gradec-Celje«. Na ogled je postavljeno preko 5000 različnih eksponatov in dokumentov iz tistega časa, ki jih je preko 40 let marljivo zbiral g. Miha Bučar. Za svoje delo, v katero je vložil vso svojo energijo in ves prosti čas, je bil nagrajen z najvišjim občinskim priznanjem, Ipavčevo plaketo, kipcem svetega Jurija in posebnim priznanjem Slovenskih železnic. Znanje o bogati kulturni dediščini prenaša na otroke in turiste, zaradi njegove predanosti delu pa je muzej postal njegov drugi dom. V neposredni bližini smo si lahko ogledali še: kretniško bločno postavljalnico, parno lokomotivo serije 62 z vodnim napajalnikom in strojno lopo, signalno-progovne naprave. Nedaleč od muzeja še danes stoji zaščiteno eksotično drevo pagodovec, ki je darilo avstrijskega dvora ob otvoritvi proge Gradec-Celje. Pagodovec ali pogosteje japonska sofora je listopadno drevo, ki ima navadno krajše deblo in dolge veje. Spada v družino metuljnic, saj ima značilne metuljaste cvetove, združene v 25—30 cm dolga pokončna grozdasta socvetja, ki zacvetijo v mesecu avgustu. Pagodovec pogosto sadijo po vrtovih in parkih širom sveta kot okrasno drevo, v njegovi domovini, vzhodni Aziji pa ga pogosto sadijo ob pagodah, od koder izvira tudi njegovo ime.

Po ogledu Muzeja južne železnice smo se odpravili proti Biotermam Mala Nedelja. Bioterme Mala Nedelja so termalno kopališče v naselju Moravci v Slovenskih goricah. Okolju prijazen hotel, zgrajen po konceptu eko marjetice, leži v osrčju Prlekije, v severovzhodnem delu Slovenije, pri Ljutomeru. V Biotermah Mala Nedelja se sožitje z naravo prepleta z vsemi možnostmi zdravega bivanja, ki ga potrebujemo na oddihu in v vsakdanjem življenju. Hotel je od Maribora oddaljen 43 km, od Murske Sobote 26 km, od Ptuja 23 km in od Ljutomera le 12 km.

Bioterme Mala Nedelja so odlično izhodišče za izlete v naravo. Za ljubitelje kolesarstva pripravljajo vodene kolesarske izlete po čudoviti pokrajini, kjer se prepletajo vinogradi in gozdovi ter ravnice. Številne pohodniške poti ponujajo enkratna doživetja v naravi, kjer si lahko vzamete čas zase in prisluhnete čudovitim zvokom narave. Svet med Muro in Dravo je kot nalašč za vse ljubitelje naravne dediščine, za ljubitelje pustolovščin pa rafting na reki Muri. Posebnost Bioterm je termomineralna voda, ki izvira iz dveh vrtin na globini 2273 m in 1537 m. Ob izviru ima voda med 42 °C in 51 °C in je zaradi balneoloških značilnosti primerna za rekreacijske, športne in zlasti zdravstvene namene, saj blagodejno vpliva na ohranjanje funkcionalnosti gibalnega sistema in hrbtenice. Voda je čista, brez primesi, visokokakovostna, hipertermalna, topla ter bogata z natrijem, kalijem in hidrogenkarbonatom. Za sprostitev in rekreacijo sta gostom na voljo notranji termalni park in glede na sezono še zunanji bazeni v termalnem parku. Zunanje vodne površine z devetimi bazeni se nahajajo na 1400 m2 , temperatura vode v bazenih je med 27 in 38 °C. Uživate lahko v plavalnih in drugih večnamenskih bazenih, masažnih bazenih, bazenih za sproščanje, radostih hitre reke in otroškem bazenu ter se sprostite na terasah za sončenje, zelenih travnatih površinah in prijetni hladni senci dreves. V pokritem bazenskem kompleksu vam je na voljo 600 m2 vodnih površin v petih notranjih bazenih s temperaturo vode med 27 in 38 °C.

V prijetnem okolju smo se družili ob dobri hrani, pijači in lokalni glasbi. Tudi letošnjega Martina smo spodobno počastili in se zadovoljni vrnili nazaj v Ljubljano. Marsikdo od nas je bil prvič na obisku v Muzeju Južne železnice in v Biotermah Mala nedelja v Moravcih in zagotovo se bo sem še vrnil.

Tudi tokrat so se je naš Franjo, Veri in Jože lepo potrudili, da smo preživeli še en lep, nepozaben dan. Hvala!

Kontakt: Muzej Južne železnice; Kolodvorska ulica 4, 3230 Šentjur; M: 051 311 074;

Kontakt: Bioterme Mala Nedelja; Moravci v Slovenskih goricah 34 B; 9243 Mala Nedelja;

T: +386 2 565 20 00; E: info@bioterme.si; hotel@bioterme.si;

Več o Muzeju Južne železnice v Šentjurju: Občina Šentjur – Muzej Južne železnice;

Rodna gruda – Muzej Južne železnice Šentjur;

Več o Biotermah: Hotel Bioterme ****; Kako priti v Bioterme;

Bioterme; Bioterme Mala Nedelja na Wikipediji;

Slike in foto album: g. Milan Korbar in Janez Gomzi

MARTINOVANJE – BIOTERME 2019; MARTINOVANJE DU MO LJ 2019 – BIOTERME

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 24. 11. 2019