DRUŠTVO UPOKOJENCEV MINISTRSTVA ZA OBRAMBO – DU MO: LJUBLJANSKA SEKCIJA DU MO

20. april 2017: Koroška – kmetija Klančnik, dvorec Bukovje in planinski dom Košenjak

Članice in člani ljubljanske sekcije DU MO smo se odpravili na Koroško. Poučno ekskurzijo sta odlično organizirala in vodila Veronika Beti in Jože Florjančič. Na avtobusu smo se posladkali s pecivom, ki sta ga ob svojem jubileju pripravili Breda in Helena. Vsi jima kličemo še na mnoga leta in jima želimo vse dobro.

Kmetija Klančnik:

Kmetija Klančnik, ki leži ob sotočju treh dolin, Dravske, Mežiške in Mislinjske. Kmetija se nahaja v Podklancu pri Dravogradu, kjer živijo tri generacije. Zgodovino, sedanjost in prihodnost kmetije Klančnik nam je na neposreden in optimističen način opisal sedanji gospodar, g. Marko Kogelnik. V 150 let stari velbani kleti smo izvedeli veliko podrobnosti o organizaciji dela na kmetiji, ki preživlja osem družinskih članov. Na kmetiji pridelajo obilo domačih dobrot, ki so nam jih z veseljem predstavili in postregli. Tako smo preizkusili domačo salamo in kruh, jogurt ter domači mošt. Vse kar imajo v svoji ponudbi, pridelajo sami.  Veliko zanimivega smo izvedeli pri ogledu družinske in lovske sobe, kjer smo se za kratek čas vrnili v zgodovino in izvedeli, kakšno je bilo življenje in delo Markovih predhodnikov. Zavedna in klena družina Kogelnik se je vedno zavedala svojih korenin in pripadnosti slovenskemu jeziku in narodu. Pokončno držo so obdržali vsi rodovi do danes. S turističnim vlakcem smo se zapeljali na ogled damjakov in muflonov. V lovski koči smo si gledali bogato živalsko zbirko. Ob zaključku našega druženja smo na kmetiji Klančnik lahko kupili suhomesnate izdelke in druge domače izdelke. Vsekakor je bila zanimiva in lepa izkušnja spoznati gospodarja g. Marka Kogelnika, ki z optimizmom gleda v prihodnost. Če kogarkoli pot zanese na koroški konec, je kmetija Klančnik vredna obiska in ogleda.

Kontakt: Kmetija Klančnik, Podklanec 5, 2370 Dravograd; M: 040 590 184 (Gabrijela) in M: 031 619 306 (Marko); E: kmetija.klancnik@kanet.si; I: Kmetija Klančnik;

Dvorec Bukovje:

V nadaljevanju potepanja po Koroški smo se ustavili pri dvorcu Bukovje pri Dravogradu. Dvorec Bukovje se nahaja v čudovitem naravnem okolju, v objemu dreves, bližnjih gozdov in reke Drave. Dvorec je del nekdanje gospoščine Bukovje, h kateremu sta spadala tudi grad Pukštajn, po katerem je območje tudi poimenovano in kapela Matere sedme. Kapela je vstopna točka na posestvo Bukovje, nekaj sto metrov za njo se prične park, ki se sklene z dvorcem, nad katerim se dvigujejo razvaline starega gradu Pukštajn.

Gospoščino Pukštajn oz. Bukovje so v 13. stoletju ustanovili grofje Andechs-Meranski, lega ob reki Dravi ter bližina Mislinje in Meže sta gradu omogočali strateško vlogo, saj je nekdaj po Dravi potekala pomembna trgovska pot, po kopnem pa sta potekali povezavi med Mariborom in Celovcem. Uničenje gradu Pukštajn, od katerega so danes ostale samo razvaline, je povzročilo gradnjo nove baročne graščine, ki jo danes poznamo kot dvorec Bukovje. Graščina je kmalu postala sedež zemljiške in okrajne gosposke ter deželnega sodišča. Zadnji lastniki, grofi Kometter (Kometer ali Kemeter), so stavbo prevzeli leta 1817. Baron Janez Krstnik Kometer je leta 1870 dvorec historistično prezidal in s prenovo se je dvorec uvrstil med najpomembnejše tovrstne spomenike grajske arhitekture pri nas. Po drugi svetovni vojni sta dvorec in park z nacionalizacijo prešla v last Jugoslovanske ljudske armade, park so spremenili v vojaški poligon, dvorec pa za potrebe vojske obnovili in k njemu prizidali nove objekte, s čimer se je žal izgubil del nekdanje bogate podobe notranjosti dvorca. Po osamosvojitvi Slovenije je grajski kompleks služil slovenski vojski.

Leta 2008 je ministrstvo za obrambo graščino z delom parkovnih površin predalo občini Dravograd. V dvorcu je danes sedež Javnega zavoda Dravit Dravograd, zavoda za šport, turizem, kulturo in mladinske dejavnosti.

Zgodovino dvorca z okolico nam je navdušeno, s preprostim jezikom in prispodobami, z zanimivimi zgodovinskimi vzporednicami ter z iskrico v očeh opisal in predstavil g. Jože Kramer. G. Jože Kramer, ki je tudi pevec v koroškem oktetu, nam je na zelo zanimiv način pripovedoval kako so dvorec Bukovje prebudili in mu dali zelo zanimive in življenjske vsebine. Jože je tudi nepogrešljiv član ekipe, ki dvorcu Bukovje organizira praktični pouk, obenem pa je tudi animator, organizator porok, zanimiv in veder govornik na kulturnih dogodkih, opravlja pa tudi naloge hišnika. Zgledno urejen dvorec Bukovje je nedvomno velika kulturna pridobitev za Dravograd, kakor tudi za Koroško.  Vsekakor si je dvorec vredno ogledati, saj je v njegovi zgodbi lep košček slovenske zgodovine.

Kontakt:

JAVNI ZAVOD DRAVIT DRAVOGRAD; Bukovje 13, 2370 Dravograd;

T: +386 2 872 35 83; E: dvorecbukovje@dravit.si

Planinski dom Košenjak – 1169 m

Nekdanja stražnica, danes planinski dom stoji na planoti pod južnim vznožjem Košenjaka. Razgled od doma je omejen predvsem proti jugu, z lepim razgledom proti Pohorju, Uršlji gori-Plešivcu, Peci, Raduhi in tja naprej proti Kamniško-Savinjskim Alpam. Na ostale strani razgled ovira gozd in pobočje Košenjaka. Od doma na Košenjaku pa do vrha Košenjaka (1522 m) nas manj kot eno uro vodi gozdna pot.

Do planinskega doma na Košenjaku iz Dravograda lahko pridemo na tri načine:

Čez Goriški vrh: iz Dravograda mimo razvalin starega gradu, Medveda do Treh Križev. Nekaj minut hoje nad njimi pridemo do križišča, kjer zavijemo desno proti domu, naravnost pa proti vrhu Košenjaka. Iz Dravograda do doma je 2,5 uri hoje. Pot je markirana.

Čez Ojstrico: Iz Dravograda gremo po asfaltirani cesti skozi naselje Podgrad. Po približno 1 km hoje, pri smerni tabli zavijemo levo na strmo gozdno cesto. Pri Kuplenovih Bajtah se strmina poleže. Pri Komovtu prečkamo asfaltirano cesto in se vzpnemo do cerkve Sv. Janeza na Ojstrici. Od tu nadaljujemo pot do koče po cesti. Iz Dravograda do doma je 3 ure hoje. Pot je markirana.

Z avtomobilom: Iz Dravograda je do doma na Košenjaku 11 km, od tega je 9 km asfalta, 2 km pa makadama. Z avtobusom se je najbolje pripeljati do Ojstrice, kjer je pri cerkvi Sv. Janeza majhno parkirišče. Od tu do doma je 30 minut hoje.

V planinskem domu smo imeli zasluženo kosilo, ki nam ga je pripravila ga. Marijana Ring. V Ljubljano smo se zadovoljni z nekaj novimi izkušnjami vrnili okrog 20.00.

Kontakt:

Goriški vrh 2A, 2370 Dravograd;

M: 041 222 360; E: kosenjak@gmail.com

Fotografije: Janez Gomzi

Foto album: g. Jožef Poje

Koroška 2017

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 21. 4. 2017