21. marec 2019: Izlet v Zasavje: Zagorje, Hrastnik in Zasavska Sveta gora

Članice in člani ljubljanske sekcije DU MO smo se v četrtek 21. 3. 2019, na prvi spomladanski dan, napotili na izlet »za Savo«. Mimo Litije smo se zapeljali do Zagorja ob Savi. Ogledali smo si center mesta, park in spomenik pokojnemu dr. Janezu Drnovšku. Po kratkem postanku in ogledu Zagorja ob Savi nas je pot vodila naprej mimo Trbovelj in najvišje stavbe v Sloveniji. Trboveljski dimnik je 360 m visok dimnik Termoelektrarne Trbovlje (TET), najvišja zgradba v Sloveniji, najvišji dimnik v Evropi in sedmi najvišji na svetu. Zgradili so ga leta 1976 in nadomestil je prejšnji, le 80 m visok dimnik. Onesnaženost zraka z žveplovim dioksidom se je razporedila bolj enakomerno po Sloveniji; v Zasavskih dolinah se je zmanjšala, povečala pa se je v višje ležeči vasi Dobovec in v Savinjski dolini. Dimnik je projektiralo nemško podjetje Karrena iz Düsseldorfa, pri gradnji pa so sodelovali tudi slovenski in bosanski gradbeni strokovnjaki in posebej usposobljeni delavci. Zasnovan je tako, da bi prenesel potres do 10. stopnje po Mercallijevi lestvici, ob močnem vetru niha do skoraj enega metra. Graditi so ga začeli septembra 1974, ko so v živo skalo vgradili 62 železobetonskih pilotov v obliki valjev s premerom 1,7 m in dolžino 13 m. Dimnik ima ob vznožju premer 27,5 m, premer vrha betonskega plašča pa meri 7,7 m, nad čemer je dozidana še šamotna tuljava. Svetli premer notranjosti dimniške (šamotne) tuljave od vrha do tal, znaša 5 metrov. Do zaključka del so vanj vgradili 11.866 m³ betona, 1.079 ton rebričastega betonskega železa ter 950 ton šamotnega in izolirnega materiala. Dimnik so namenu predali na trboveljski občinski praznik 1. junija 1976, ocena stroškov pa je takrat znesla več kot 100 milijonov jugoslovanskih dinarjev, kar bi ob upoštevanju inflacije danes znašalo okoli 20 milijonov evrov.

Pot smo nadaljevali do steklarne v Hrastniku. V steklarni smo imeli možnost, da se podučimo o prastari obrti, oziroma umetnosti izdelave stekla. Proizvodnjo steklenih izdelkov smo si tudi ogledali. Prijazna ga. Rosanda Kladnik iz Steklarne Hrastnik d.o.o. nam je predstavila steklarno, umetnost izdelave stekla in vrhunskih steklenih izdelkov iz najčistejšega stekla. Z zanimanjem smo prisluhnili enkratni, doživeti in strokovni predstavitvi steklarne. Steklarna Hrastnik je delniška družba s sedežem v Hrastniku, ki proizvaja predvsem namizno steklo, specialno stekleno embalažo in steklo za svetila. Proizvodnja poteka strojno in ročno. Podjetje je staro več kot 150 let. Logotip od leta 2016 je »HRASTNIK1860«. Po požaru v skladišču leta 1990 in po osamosvojitvi so se za steklarno začeli zelo težki časi.  Program so razdelili na tri glavne sklope: program pogrnjena miza, program razsvetljavnih stekel in program drobna embalaža. Preusmerili so se v vrhunske steklarske izdelke ter proizvodnjo prenovili. Razvijajo tudi lastne blagovne znamke. Od leta 2010 je podjetje uspešno vodil g. Andrej Božič, ki je temeljito prenovil poslovanje. »HRASTNIK1860« je zagotovo primer dobre prakse pri reševanju težav v poslovanju, saj je danes zelo uspešno podjetje in pomemben zaposlovalec v Zasavju.

Po ogledu steklarne v Hrastniku smo se napotili na Zasavsko Sveto goro, ki se je včasih imenovala Sveta gora nad Litijo. To je 852 m visok hrib, ki se nahaja na levi strani reke Save. Tu stoji znana romarska cerkev posvečena Materi božji. Ogledali smo si cerkev, župnišče, okolico in se naužili prekrasnih razgledov daleč naokoli. Prijazna in sproščena »kuharica« nam je razkazala kapelico, cerkev in povedala nekaj zanimivih utrinkov iz njenega življenja na Sveti gori. Cerkev je bila zgrajena že v 6. stoletju, obzidje pa so zgradili v času turških vpadov, hkrati pa tudi zvonik, ki je sprva služil kot razgledni stolp. V obzidju je še danes, iz 15. stoletja ohranjena vdolbina, ki jo domačini imenujejo Puščava. Od tu se razprostira razgled po vsej Sloveniji, od Triglava do Pohorja pa vse tja do Snežnika. Sveta gora je dostopna z avtomobilom iz treh smeri, na njo pa vodijo tudi številne pešpoti. Malo nižje od same cerkve je postavljen planinski dom, ki je bil sprva zgrajen leta 1931, pozneje pa požgan. Na novo so ga zgradili leta 1976. Posvečen je takratnemu predsedniku Ferdu Tomažinu, ki je bil glavni pobudnik za izgradnjo planinskega doma. V planinskem domu je mogoče prenočiti, dogovorite se lahko za kosila po naročilu, seveda pa nudijo tudi odlične jedi na žlico.

Zasluženo kosilo nas je pričakalo v gostilni Pr’Fani v Mlinšah.

Fotografije: Janez Gomzi, g. Jožef Poje in spletna stran Steklarne Hrastnik

Album Izlet v Zasavje, 21. 3. 2019 je izdelal g. Jožef Poje;
Viri:

Trboveljski domnik na Wikipediji;

O Steklarni Hrastnik;

Zasavska Sveta gora na Wikipediji

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 26. 3. 2019