18. april 2019: Izlet v Velenje

Članice in člani ljubljanske sekcije DU MO smo se v četrtek 18. 4. 2019 napotili na izlet v Velenje. Po postanku na Trojanah, kjer nas je Franjo pričakal s svežimi krofi smo nadaljevali vožnjo proti Velenju.

Pred »Spominskim centrom 1991, Šaleška in Zgornje Savinjska dolina v procesih osamosvajanja Slovenije« so nas pričakali kolegi veterani vojne za Slovenijo iz Območnega združenja Velenje z g. Alojzom Slavkom Hudarinom na čelu.  G. Alojz Slavko Hudarin je bil 1991 Poveljnik 891. Odreda TO za posebne namene in je deloval v sestavi 89. Obm ŠTO Velenje. V imenu Velenjskega muzeja nas je sprejel g. Vinko Mihelak, prof. zgodovine in sociologije, ki nam je zelo korektno in profesionalno opisal nastanek »Spominskega centra 1991«. Napore, trud in voljo pri nastanku »Spominskega centra 1991« so združile vse domoljubne organizacije: Združenje borcev za vrednote NOB Velenje, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje, Policijsko veteransko združenje »SEVER«, odbor Velenje, Območno združenje slovenskih častnikov Velenje in Društvo brigadirjev Velenje, ki so ob pomoči občine Velenje pod eno streho zbrali vsa neobremenjena pričevanja, opremo, oborožitev, uniforme, dokumentacijo, video in ostale zapise o nedavnih dogodkih v procesu osamosvajanja Slovenije. »Spominski center 1991« je bil odprt na Dan suverenosti, 25.10.2018. Nekdaj je bil v stavbi sedež Občinskega štaba TO Velenje ter Dom borcev in mladine. To je prostor, namenjen ohranjanju spomina na čas, ko se je rojevala naša država. Z zanimanjem  smo prisluhnili g. Vinku Mihelaku in g. Alojzu Slavku Hudarinu ter si ogledali lepo razstavo. Še posebej pa nas je navdušil zelo korektno izdelan film, ki govori o dogodkih osamosvajanja Šaleške in Zgornje Savinske doline. Na častnem mestu v »Spominskem centru 1991« je tudi naš sodelavec in prezgodaj umrli Jože Prislan-Ervin, ki je bil 1991 komandant OŠTO Velenje. Žal smo se lahko ponovno spomnili na eno tragičnih zgodb iz osamosvojitvene vojne v R Sloveniji, ko je bil nad Ljubljano v Rožni dolini 27. 6. 1991 sestreljen lahki večnamenski helikopter Gazela, ki ga je pilotiral Anton Merlak s tehnikom Bojančetom Sibinovskim. Njuna tragična zgodba se po vseh letih še do danes ni popolnoma razpletla, vsekakor pa gre za veliko tragedijo in izgubo dveh dragocenih življenj.

Že naslednjega dne, 28. 6. 1991 pa sta pilot Jože Kalan in tehnik Bogomir Šuštar z enakim večnamenskim lahkim helikopterjem Gazela preletela na stran TO R Slovenije. Helikopter so pripadniki TO prebarvali in preimenovali v TO 001 VELENJE s slovenskim grbom. Veliko zgodb in dogodkov se skriva v »Spominskem centru 1991«. Priporočamo ogled!

Medsebojni odnosi in povezanost posameznih organizacij, ki so sodelovale v projektu »Spominski center 1991« so nas še posebej prevzeli, saj izražajo enotnost, složnost in odločenost, delitev pa ne poznajo. Nihče si ne lasti zaslug za korektno izpeljano osamosvojitev R Slovenije, saj je vsak od nas poseben kamenček v prelepem mozaiku. Čestitamo!

Po ogledu prvega dela muzejske zbirke, smo se peš odpravili v mesto. Velenje je zelo lepo in urejeno mesto. Ogledali smo si osrednji velenjski trg – Titov trg, kakor tudi ostale spomenike: spomenik Onemele puške, kip Rudarja, kip Nestla Žganka, ustanovitelja sodobnega Velenja in spomenik NOB, ki je posvečen 668 padlim borcem in žrtvam fašističnega in nacističnega nasilja in terorja. Na osrednjem – Titovem trgu smo naredili tudi skupinsko fotografijo.

Po ogledu mesta in osrednjega trga smo se mimo Vile Bianca po 233 stopnicah povzpeli na Velenjski grad. Po gradu nas je popeljal g. Vinko Mihelak. Velenjski grad je eden najlepše ohranjenih gradov v Sloveniji. V zgodovinskih virih se prvič omenja leta 1270. Na gradu smo si ogledali stalne zbirke: Stara trgovina in gostilna – rekonstrukciji trgovine z mešanim blagom in gostilne z začetka 20. stoletja; Afriška zbirka Františka Foita; Med romaniko in barokom – Šaleška dolina med 10. in 17. stoletjem; »Ko je Velenje postajalo mesto« – zgodovina Velenja po 2. svetovni vojni; Šaleška dolina 1941-1945; Zbirka sodobne slovenske umetnosti Gorenje; Zbirka kiparja Cirila Cesarja; Grajska kapela – cerkvena baročna umetnost iz cerkve sv. Jurija v Škalah in Mastodont – paleontološka zbirka najdb mastodontov v Šaleški dolini.

This slideshow requires JavaScript.

Zelo lep in poučen dan v Velenju smo zaključili v gostilni »Pri Brigiti«, kjer so nam pripravili izvrstno kosilo. Če kdo želi preveriti, se lahko oglasi v Gostilni pri Brigiti, Selo 19a, 3320 Velenje, T: +386 (0)3 897 10 02 in/ali E: pribrigiti@gmail.com

Viri:

Velenje – predstavitev;

Spominski center 1991;

Velenjski grad;

Gostilna Pri Brigiti;

Foto album: g. Jožef Poje: Izlet v Velenje, 18. 4. 2019;

Slike: Janez Gomzi

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 23. 4. 2019