14. 5. do 17. 5. 2024 – Izlet v Italijo

Zgodaj zjutraj se nas je oseminštirideset  članov DUMO odpeljalo z avtobusom na izlet v Italijo. Prvi dan je bil naš cilj italijansko mesto Lucca. Pot nas je vodila preko Padske nižine, mimo Ferrare in Bologne do Lucce, enega najprijetnejših toskanskih mest. Obdaja ga obzidje, središče pa je polno zanimivih palač. Ogledali smo si pročelje cerkve San Michael, ki velja za eno najlepših v Italiji. Nato smo se še sami sprehodili po simpatičnem mestu.

Popoldan smo obiskali Piso, z znamenitim poševnim stolpom, ki je posebna svetovna atrakcija. Po ogledu smo odšli do našega hotela, kjer smo se namestili v stari in mogočni vili, kjer so nam postregli z odlično večerjo. Po večerji smo nekateri odšli na krajši sprehod in nato smo se v čudovitem vrtu našega hotela družili in si privoščili tudi kakšen kozarček.

Drugo jutro smo se po zajtrku odpeljali v La Spezio, se vkrcali na ladjo in se odpravili na izlet v romantične Cinque Terre. Ime so dobile po petih pisanih ribiških vasicah, ki ležijo vzdolž neokrnjene obale. Področje obkrožajo gore porasle z vinogradi, zato se tod ponašajo z vinom, znanim po vsem svetu. Vasice so ravno zaradi težke dostopnosti ohranile svojo nedotaknjenost, slikovitost in neobičajno arhitekturo. V dveh vaseh je bil daljši postanek, kjer smo si lahko privoščili kosilo in popili kozarček njihovega odličnega vina. V poznih popoldanskih urah smo se vrnili v pristanišče La Specia z vlakom in nato smo se z avtobusom odpeljali do našega hotela, kjer nas je čakala večerja in nato nočitev.

Po zajtrku in odjavi sob smo zapustili hotel in se z avtobusom odpeljali proti Parmi. Vožnja do Parme, mesta, ki mu pravijo spomenik dobremu življenju. Mesto slovi po odlični operni hiši, hrani, elegantnih kavarnah in trgovinah. Nato smo se ustavili še v Mantovi in ob koncu dneva se nastanili v hotelu Antares, blizu Verone.

Naslednje jutro, naš zadnji dan potovanja smo si ogledali Sirmione, ki leži na začetku Gardskega jezera. Mesto, ki so ga častili že rimski cesarji, je v zgodovini doživelo nemalo vzponov in padcev, vendar nikoli ni izgubil sijaja, ki se dotakne vsakega obiskovalca. Sprehod po obzidju gradu nam je ponujal čudovit pogled na mesto in jezero. Za lep zaključek našega potovanja smo se ustavili še v Veroni. Seveda smo se podali v center mesta, ki je pokal po šivih s turisti z vsega sveta. Ogledali smo si  Areno, trg Bra in znameniti balkon, pod katerim je Romeo osvojil Julijino srce.

Po ogledu smo se odpravili proti Ljubljani, kamor smo po krajših postankih prispeli v večernih urah.
Rad bi se zahvalil vsem udeležencem našega izleta, predvsem za njihovo obnašanje, ki je bilo na visokem nivoju. Delovali smo kot ena ekipa in si tudi utrdili medsebojne vezi.
Agenciji »MANA« tudi zahvala in seveda naši vodji ga. Aleni Paternost, ter vozniku Tadeju, ki nas je varno vozil po Italiji in pripeljal tudi domov.
Hvala vsem za prijetno druženje

Fotoalbum: Italija 2024, 14. do 17. maj, Jožef Poje

Fotoalbum: Italija 2024, 14. do 17. maj, Jožef Poje