23. marec 2017: Goričko – Vulkanija

Članice in člani ljubljanske sekcije društva za upokojence ministrstva za obrambo smo se 23.3.2017 odpravili na strokovno ekskurzijo na Goričko. Pot nas je preko Trojan in Maribora vodila do mejnega prehoda Kuzma. V Kuzmi nas je gostoljubno sprejel župan občine Rogaševci, g. Edvard Mihelič. Predstavil nam je občino in nam opisal dogodke izpred 25 let. V času vojne za Slovenijo 1991 je bilo tudi na tem območju zelo napeto, saj je bilo potrebno zavzeti obmejne stražnice in zavarovati plebiscitarno odločitev o samostojnosti, neodvisnosti in suverenosti Republike Slovenije. Pozdravil nas je tudi predstavnik veteranskega policijskega združenja Sever g. Drago Fartek.

Aktiv kmečkih žena iz občine Rogaševci z ga. Vero Petrovič na čelu je poskrbel za pogostitev in predstavitev svojih avtohtonih izdelkov. Bogat izbor svojih dobrot je na degustaciji predstavilo tudi Sadjarstvo Ficko.

Na naslednji »postaji« nas je sprejela županja občine Grad, ga. Cvetka Ficko in nam ljubeznivo predstavila občino. V nadaljevanju nas je prijazno pozdravila direktorica ZKUD profesorica zgodovine in geografije, ga. Danijela Krpič, sledil pa je voden ogled muzeja in doživljajskega parka Vulkanija.

V doživljajskem parku Vulkanija smo spoznali zadnji bruhajoči vulkan, ki je ustvaril vulkansko pobočje Smrekovec, na območju današnje Slovenije pri Gradu na Goričkem. Dobesedno smo podoživeli njegov izbruh. Naučili smo se tudi veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta in še posebej Goričkega.

Seznanili smo se s krtkom Olijem, s kateri smo naredili tudi skupinsko sliko, ki jo je doživljajski park Vulkanija objavil tudi na svoji »facebook« strani.

V Vulkaniji krtka Olija spremlja tudi čarovnica Eza, saj si želi priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem prišli na površje. Na sodobni interaktivni mizi smo spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje, predvsem iz sveta vulkanov. Zanimiva je tudi razstava o geoloških značilnostih Goričkega, kjer so predstavljeni mineral olivin in drugi minerali ter fosili Goričkega. Tako smo lahko videli značilne kamnine, mineralno vodo in za kaj vse so naravni materiali z Goričkega uporabni, kot na primer kremenovi peski ali pa glina, iz katere izdelujejo posebne črne izdelke.

Doživljajski park Vulkanija predstavlja sile iz Zemljinih globin in geološke procese na površju ali blizu njega, ki spreminjajo podobo kopna in morja skozi geološko zgodovino Zemlje in še posebno skozi geološko zgodovino ozemlja današnjega Goričkega.

Na izlet na Goričko in v doživljajski park Vulkanija brez skrbi lahko popeljemo tudi svoje vnuke in prijatelje. Tudi za najmlajše obiskovalce je zelo lepo poskrbljeno, saj na poučen način lahko spoznamo delovanje vulkanov.

Od nas so se prijazni Prekmurci poslovili z besedami, da so se z nami imeli lepo ter da smo bili »zeloooo fajn« in prijetna družba. Poslali so nam tudi skupinsko sliko z dobrimi željami po ponovnem snidenju.

Po zelo zanimivem ogledu Vulkanije smo se odpravili v tradicionalno prekmursko gostilno Rajsar, kjer smo bili postreženi z odličnim bogračem in seveda s prekmursko gibanico.

Naš obisk je doživljajski park Vulkanija objavil tudi na svoji »facebook« strani: Doživljajski park Vulkanija

Fotografije: g. Jožef Poje, spletna stran Vulkanija in ga. Danijela Krpič

Foto album: g. Jožef Poje: Goričko 2017, 23.03.2017

Pripravila: Branko Puhar in Janez Gomzi

Ljubljana, 5. 4. 2017