26. – 28. september 2017: Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO

V času od 26. do 28.9.2017 je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal že 17. Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO. Vsako leto festival odpre vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših. Moto letošnjega festivala je bilo in ostaja: »Vsi smo ena generacija!«

Na festivalu je bilo med 160 različnih udeležencev in razstavljalcev že tradicionalno prisotno tudi Društvo upokojencev ministrstva za obrambo – DU MO. Ljubljanska sekcija DU MO je imela prijetno dolžnost, da v času F3ŽO predstavi DU MO kakor tudi dejavnosti, ki se v odvijajo v okviru sekcije in društva. Prostor, ki ga je organizirala Služba za vojaške zadeve – SVZ Ministrstva za obrambo smo si delili s SVZ, Upravo za zaščito in reševanje, Vojaško zdravstveno enoto in ostalimi sodelujočimi iz MORS.

Kaj sploh je F3ŽO?

»Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot. Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam«.

V času letošnjega F3ŽO nas je obiskala tudi Ministrica za obrambo Republike Slovenije, dr. Andreja Katič. Z zanimanjem je prisluhnila članicam in članom DU MO, ki so ji z veseljem predstavili s čim se ukvarjamo v prostem času, ki ga imamo resnici na ljubo zelo malo. Pokazali in predstavili smo ji tudi izdelke, ki prihajajo iz rok naših spretnih članic. Ministrici, dr. Andreji Katič smo izrazili podporo v naporih in prizadevanjih, da obrambni resor za katerega je odgovorna razvija še naprej in vsem pripadnikom slovenske vojske in drugim v obrambnem sistemu zagotovi ustrezne in primerljive pogoje za delo. Predstavnici Vojaške zdravstvene enote – VZE sta imeli polne roke dela, saj sta opravljali meritve sladkorja in pritiska. Skrb za zdravje je namreč ena najpomembnejših aktivnosti, na katero moramo biti pozorni prav vsi. Zelo je pomembno gibanje, umska aktivnost, skrb za uravnoteženo prehrano in vse to imamo zagotovljeno, ko čuvamo vnuke, … v nasprotnem pa si moramo vzeti čas zase.

Upamo, da so vsi tisti, ki so obiskali F3ŽO našli kaj primernega zase, oziroma, da so lahko dobili kakšno idejo na kakšen način si lahko izboljšamo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju. Vsi ostali pa si lahko ogledate letošnji festival tudi na spletnih straneh in se mogoče odločite obiskati festival v živo naslednje leto.

Več o festivalu na: 17. Festival za tretje življenjsko obdobje

Dogajanje na F3ŽO in je dokumentiral g. Jožef Poje in ga strnil v albumu, ki je na spletni strani:

17. f3žo, Ljubljana 26. – 28. 9. 2017

Fotografije: Janez Gomzi

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 3. 10. 2017