29. 9. – 1. 10. 2021: 20. festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO  

V času od 29. 9. do 1. 10. 2021 od 09:00 do 18:00 je v ljubljanskem Cankarjevem domu ponovno potekal 20. Festival za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO. To je bil že 20. tradicionalni F3ŽO, ki bi moral potekati lansko leto, ampak je bil zaradi epidemije COVID-19 odpovedan. Tudi 20. F3ŽO je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Na slavnostni otvoritvi so bila podeljena priznanja posameznikom in društvom za njihov izjemen dolgoletni prispevek pri delu z najstarejšo in najbolj ranljivo generacijo in na F3ŽO. Tako so priznanja prejeli: ga. Biserka Marolt Meden, humanitarka in prostovoljka je prejela priznanje za Srebrno nit – združenje za dostojno starost. Žal je bila ga. Biserka Marolt Meden premalokrat slišana in uslišana. Še posebej se je to izkazalo v najhujšem obdobju razsajanja epidemije COVID-19, ko za naše najstarejše, ki so našo državo ustvarjali in dobesedno gradili, ni bilo storjeno dovolj, da bi jih ustrezno zaščitili. Priznanje sta prejela tudi Sindikat upokojencev Slovenije in Javni sklad za kulturne dejavnosti. Naziv Častni ambasador Festivala za tretje življenjsko obdobje pa je prejel g. Andrej Jus, podpredsednik programskega sveta F3ŽO.

Tudi na letošnjem, 20. F3ŽO je bil pripravljen bogat kulturni program. Tridnevni kulturni program je obsegal številne programske točke v izvedbi članov kulturno-umetniških društev, folklornih skupin, pevskih zborov, društev upokojencev in mnogih drugih organizacij.

Na dogodku so sodelovale tudi različne vladne organizacije, javne ustanove, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kmetijstvo, Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in mnogi drugi.

Na festivalu je bilo že tradicionalno prisotno tudi naše DU MO na prostoru, ki ga je organizirala in vodila Služba za vojaške zadeve – SVZ MORS. Tam smo bili skupaj s SVZ (MIDS Ljubljana, MIDS Slovenska Bistrica, MSKS Aljaž), Upravo za zaščito in reševanje in ostalimi sodelujočimi iz MORS. Na spodnji povezavi lahko vsak od nas najde vsebino, ki bi ga morda zanimala.

Žal je bil letos obisk F3ŽO zaradi situacije s COVID-19 nekoliko okrnjen. Tudi nekateri naši člani in članice se zaradi osebnih ali zdravstvenih razlogov prireditve niso mogli udeležiti. V svojem osebnem in v imenu vseh nas Vam želim hitro in popolno okrevanje in kličem na svidenje ob letu osorej. Ostanite zdravi!

Več o festivalu in programu na: 20. Festival za 3. življenjsko obdobje

Foto album 20. f3žo, Ljubljana 29. 9. do 1. 10. 2021: g. Jožef Poje

Fotografije: g. Jožef Poje in Janez Gomzi

Pripravil: Janez Gomzi
Ljubljana, 4. 10. 2021