Lani, 11. Novembra 2017, sva se s planinskim kolegom Ivanom, s katerim sva dolgoletna člana ljubljanske sekcije DU MO, udeležila 18. pohoda »Krn – pohod spomina 1918-2017« in s tem zastopala naše člane na tem dogodku. 

Spominski pohod na Krnsko jezero in proslavo je organiziral organizacijski odbor s pomočjo društev in podpornikov ter številnih planincev. Pohod je bil posvečen 100-letnici bitke pri Kobaridu ter konca Soške fronte ter za počastitev spomina padlih ter umrlih vojakov triletnega vojskovanja od Rombona do Devina.

Udeležbo sta nama omogočili planinski društvi PD Iskra Ljubljana in PD RTV, ki sta organizirali izlet z avtobusom iz Ljubljane. Ob prihodu k domu dr. Klementa Juga v Lepeno je bilo tam že zbranih nekaj sto pohodnikov. Večji del poti iz Lepene je bil kopen, šele ko smo prišli na višino cca 1200m, se je pričel sneg in po dobri gazi smo nato prigazili do vmesnega cilja, Koče pri Krnskih jezerih. Tam so nam postregli s toplim čajem. Sem so prihajali tudi planinci iz bohinjske smeri.

Mnogi udeleženci so bili oblečeni v dobro ohranjene uniforme tako italijanskih, kot tudi Avstroogrskih vojakoviz tistega časa. Po kratkem postanku in hitri malici ter čajčku smo vsi pohodniki nadaljevali v strnjeni koloni pot do jezera. Zavzeli smo ugodne položaje za spremljanje dogajanja in že se je ob 13. uri pričela slovesnost.

Slovesnosti so se udeležili tudi župan Občine Bovec, diplomatski predstavniki drugih držav, člani Društva 13 13, pripadniki slovenske vojske, člani Društva gorske reševalne službe Bovec, ki so skrbeli tudi za varnost, člani planinskih društev, veteranskih organizacij, Združenja vojaških gornikov Slovenije, predstavniki društev drugih držav in številni drugi pohodniki.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila Andreja Katič, ministrica za obrambo, ki nam je s svojim nagovorom vzbudila močna čustva in nam dala popotnico za razmišljanja in pogovore do konca dne.

V kulturnem programu so nastopili pevci z Bovške, recitator in harmonikar in trobilni kvintet orkestra slovenske vojske.

Prižgali so ogenj miru, vsem umrlim in padlim pa so se poklonili tudi s prižigom bakel.

Po zaključku prireditve ob jezeru so se udeleženci poklonili še padlim madžarskim vojakom ob spomeniku v neposredni bližini Doma pri Krnskih jezerih.

Polni vtisov in misli o nesmiselnosti te morije smo se nato vrnili po isti poti v Lepeno.

Fedor Peršin