V začetku maja smo se na sv. Katarini nad Novokračinami  (675m n.m.) srečali upokojenci DUMO Primorsko- notranjske sekcije.  Nekateri so se odločili za pohod iz Jelšan, drugi za kratek in nenaporen pohod s prevala na cesti med Jelšanami in Novokračinami, tretji pa  so na prizorišče prišli z avtomobili.

Ivan Dolgan je na razgledni vzpetini ob kapelici podal zanimivo geografsko in topografsko orientacijo z obilo podatkov o geografiji in zgodovini območja. Pozornost  kakih 35 udeležencev  je še posebej pritegnila predstavitev  življenja prazgodovinskih ljudstev , ki so prebivala na tem območju in nastanku gradišča.

Gradišče iz železne dobe je sestavljeno iz kamnitega obzidja, zidanega v tehniki suhega zidu. Obzidje poteka v obliki venca, njegov obseg pa meri 670 metrov. Prazgodovinska naselbina je nastala zaradi nadzorovanja prehoda od morja proti severu.  Na severozahodu,  v notranjosti naselbine, je dolina, ki ima obliko amfiteatra. Domnevajo, da je v izjemnih razmerah služila kot naravni zbiralnik vode. V srednjem veku je na območju akropole stala cerkvica sv. Katarine, po ustnem izročilu pa tudi ženski samostan. Prostor je kasneje očitno služil tudi kot  utrdba proti turškim upadom.

Polni vtisov smo se   nekaj metrov nižje pri koči Agrarne skupnosti Novokračine pridružili ekipi, v kateri so glavno kuhalnico vrteli  Janko Rutar, Damir Štemberger in Milan Koritnik. Pripravili so okusen topel obrok ob katerem niso manjkale niti sladice naših članic.  Prijetno druženje, v senci borovcev,  ob kozarčku in vzbujanju spominov ter anekdot , je vsem popestrilo   dan. Razšli smo se z obljubo predsednika DUMO PNS Iskra Ivana, da se v kratkem ponovno srečamo na pohodu, pikniku ali izletu.