Spoštovane članice in člani Društva upokojencev Ministrstva za obrambo!

Leto 2020 je za nami. Pričakovanja so bila velika, druženja, srečanja, ekskurzije in izleti, priprave na deseto srečanje celotnega društva, obisk Poljske, dvajseta obletnica festivala za tretje življenjsko obdobje – F3ŽO, sodelovanje z MORS in s Slovensko vojsko in da ne naštevam naprej. Na žalost so se vsi naši načrti so se izjalovili, saj jih je neusmiljeno presekala epidemije – COVID-19. Življenje, ki smo ga bili navajeni in smo se ga veselili se je popolnoma spremenilo zaradi zahrbtnega virusa SARS CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19. Vse nas je dobro pretreslo in nam spremenilo naše navade ter aktivnosti. Epidemija je zarezala tudi v naše počutje in zdravstveno stanje. Praktično se spopadamo z njim že od marca, zato so se tudi vse naše letošnje aktivnosti zaključile že v februarju. Preko poletja smo se nekoliko sprostili in mogoče celo izkoristili kakšen dan dopusta in turistični bon, jeseni pa nas je bolezen udarila še močneje. Po naših letih in zdravstvenem stanju sodimo v ranljivo in občutljivo skupino prebivalstva, zato se moramo toliko bolj držati vseh ukrepov, ki jih vlada predpisuje celotnemu prebivalstvu. Sedaj nam je že samoumevno, da se ne družimo in ne hodimo v gnečo, da uporabljamo zaščitne maske, kjer je mnogo ljudi, da skušamo zagotoviti varno distanco, pazimo na higieno rok in higieno kašlja, … to bomo morali početi tudi v bodoče, dokler se epidemiološke razmere ne izboljšajo. Virus praktično pustoši po celem svetu in uničuje življenja, gospodarstvo, medčloveške odnose in najšibkejši članom naše družbe vzame celo življenje. Na drugi strani, kar je žalostno pa se pojavijo tako kot vedno v vsaki vojni ali krizi dobičkarji, ki jim ni mar za ljudi.

Vsi se zavedamo, da smo do sedaj preživeli že marsikaj. Slovensko osamosvojitev, različne vlade, politične in finančne krize, reorganizacije vojske in MORS-a in globoko verjamem, da bomo preživeli in skupaj premagali tudi ta virus. Vlada stalno sprejema in nalaga različne ukrepe, ki se spreminjajo in dopolnjujejo praktično tedensko. Naša »rešitev« je verjetno samo cepivo, ki prihaja v Evropsko unijo in seveda tudi k nam v Slovenijo. To je svetla lučka na koncu tunela, ki bo zasvetila šele v polnem sijaju v naslednjem letu. Trajalo bo verjetno najmanj dvanajst mesecev, lahko tudi več, da se bo situacija umirila in se bomo lahko posvetili normalnemu življenju. Vendar ne pozabimo, upanje umre zadnje.

V MORS smo dobili novega Ministra za obrambo, mag. Mateja Tonina. Do sedaj sva se uradno srečala dvakrat. Na kratko sem mu predstavil naše društvo – DU MO, našo organiziranost, poslanstvo ter naše delo in aktivnosti. Res nas je virus ustavil, vendar imamo tudi v času krize prostovoljce, ki pomagajo pri prevozih, razdelitvi hrane in sodelujejo v sklopu humanitarnih organizacij. Pri zadnjem obisku sva podpisala Pogodbo o sodelovanju med DU MO in MORS za obdobje dveh let (2021 in 2022).  Med drugim sem mu zaželel veliko uspeha in seveda tudi, da uspe pridobiti čim več finančnih sredstev za Slovensko vojsko. Pri tem pa lahko tudi mi veliko pomagamo s pozitivno besedo in širjenjem pozitivnih misli o Slovenski vojski. Naša vojska in mi smo bili vpeti v to veliko in državotvorno organizacijo je praktično podhranjena že deset let in res potrebuje močno finančno podporo za nabavo opreme, ki je obrabljena in zastarana. SV vodi odličen načelnik, ki bo znal določiti prioritete in seveda tisto kar je vedno najtežje, kaj nabaviti. Načelnik generalštaba Robert Glavaš je bil 17.decembra letos s strani Predsednika države povišan v generalski čin in postal generalmajor. Verjamem, da mu je to napredovanje vlilo nov pogum in zagon pri vodenju SV in ne bo dovolil, da politika manipulira z vojsko, kar se skoraj vedno dogaja.

Ob koncu letošnjega leta bi vsem skupaj zaželel lepe praznike, da jih preživite v krogu vaših družin in da zakorakamo vsi skupaj v boljšo in svetlejšo prihodnost. Verjamem, da bo leto 2021 boljše, lepše in predvsem aktivnejše kot pa letošnje. Vsem želim srečno, veliko uspehov, predvsem pa zdravja in da se čim prej lahko začnemo družiti in srečevati.
SREČNO in ZDRAVO v letu 2021

Milan Obreza
Predsednik DU MO