8. december 2020: SPREJEM PRI MINISTRU ZA OBRAMBO mag. MATEJU TONINU IN PODPIS POGODBE O SODELOVANJU MED MORS IN DU MO

V torek, 8. 12. 2020 ob 14.00 je minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin sprejel predsednika DU MO Milana Obrezo s sodelavci. Za vse upokojenke in upokojence, članice in člane DU MO mu je izročil sporočilo z lepimi željami za čim lepše in ponosno praznovanje Dneva samostojnosti in enotnosti v letu, ko bomo praznovali 30 obletnico plebiscita. Ravno tako je izrekel tople čestitke in lepe želje ob prihajajočih božično-novoletnih praznikih vsem upokojenkam in upokojencem ter njihovim najbližjim.

Ob tej priložnosti sta minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin in predsednik DU MO Milan Obreza podpisala Pogodbo o sodelovanju in se zavezala k nadaljnjemu sodelovanju med MORS in DU MO.

Žal epidemiološka situacija povezana z virusom Sars Cov-2 in boleznijo COVID-19 letos ne dopušča, da bi v prednovoletnem času organizirali že tradicionalno srečanje upokojenih pripadnic in pripadnikov MORS in SV z ministrom za obrambo Republike Slovenije. Minister mag. Matej Tonin je prepričan, da nam bo takšno srečanje uspelo organizirati prihodnje leto. V kratkem nagovoru je predstavil napore ministrstva za obrambo za zagotovitev ustreznega statusa vsem njenim pripadnikom in ukrepe, s katerimi ministrstvo želi posodobiti obrambno-varnostni sistem. Izrazil je voljo, željo, potrebo in odločenost, da obrambnemu resorju v naslednjih letih zagotovi zadostna sredstva za primerno in ustrezno opremo, za varno opravljanje nalog doma in v tujini. Žal so se vlaganja v slovensko vojsko in njeno osnovno opremo v preteklem obdobju popolnoma ustavila, zato je izredno pomembno, da se ta trend zaustavi. V svojem nagovoru je minister mag. Matej Tonin tudi omenil, da smo upokojeni pripadniki MORS in SV po svojih najboljših močeh gradili in vzpostavljali obrambni sistem Republike Slovenije od samega začetka, od osamosvojitve Republike Slovenije. Skupaj smo ocenili, da je sodelovanje med MORS in DU MO pristno in pozitivno. Žal je bilo v letu, ki odhaja, zaradi epidemije sodelovanje zelo okrnjeno. Vsi skupaj se zavzemamo, da tudi v bodoče ohranjamo pristne stike in sodelovanje skušamo tudi nadgraditi.

Predsednik Društva upokojencev ministrstva za obrambo Milan Obreza se je zahvalil za sprejem   in za tradicionalno dobro sodelovanje med DU MO in MORS ter Slovensko vojsko. DU MO bo po svojih najboljših močeh tudi v bodoče podpiralo ministrstvo za obrambo Republike Slovenije v nameri, da se položaj zaposlenim v obrambnem sistemu, še posebej pa pripadnikom slovenske vojske. Ravno tako bomo podpirali vse napore, da se na obrambnem področju sprejme ustrezna zakonodaja in potrebni dokumenti, ki bodo razvojno naravnani in usmerjeni v prihodnost tako, da bo slovenska vojska in obrambni sistem lahko kos vsem sodobnim varnostnim izzivom. DU MO si tudi v prihodnje si želi tvornega obojestranskega sodelovanja.

Vsem pripadnicam in pripadnikom Ministrstva za obrambo in slovenske vojske, kakor tudi njihovim najdražjim, želimo ponosen Dan samostojnosti in enotnosti, lepe, mirne in vesele praznike ter uspešno, srečno in zdravja polno novo leto 2021. Ostanite in ostanimo zdravi!

Fotografije: SOJ MORS in Janez Gomzi

Pripravil: Janez Gomzi

Ljubljana, 8. 12. 2020