8. februar 2021: PREŠERNOV DAN, SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK
PREŠERNOV DAN, s polnim uradnim imenom PREŠERNOV DAN, SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK, je naš osrednji slovenski kulturni in državni praznik. Praznujemo ga na 8. februar, obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.
Proslava ob obletnici pesnikove smrti je prvič postala vseslovenska po sklepu narodnoosvobodilnega gibanja leta 1941, med drugo svetovno vojno, vendar je bil tedaj to praznik vseslovanske enotnosti in so ga praznovali 7. februarja. 8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej. Razglasilo ga je predsedstvo slovenskega narodnoosvobodilnega sveta. Tudi nova država ga je ohranila in ga leta 1991 razglasila za dela prost dan.
Žal nam je letos slaba epidemiološka situacija zaradi korona virusne bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus Sars Cov-2 preprečila, da bi se ponovno, kakor že deset let poprej, udeležili že tradicionalnega, letos že 19. »Pohoda spomina in prijateljstva v spomin Janeza Svetine«.
Na poti do Bleda smo se ponavadi ustavili v Kranju si ogledali »Prešernov semenj«. V Gostilni Kot smo se okrepčali s kuhanim vinom in čajem ter s tipično gorenjsko malico – »kajlo«, kosom domačega kruha z zaseko. Za srečanje s »Prešernom in Julijo« na mestnih ulicah v centru Kranja smo morali imeti malo sreče, ker smo bili vedno zgodnji.
Vsako leto smo se zbrali pri Prešernovem spomeniku na Bledu in se pridružili udeležencem osrednje slovesnosti. Po slovesnosti smo se peš odpravili proti Vrbi. Pot nas je vodila od Bleda do Vrbe preko reke Save bodisi mimo golf igrišča in železniške proge Ljubljana – Jesenice,  bodisi mimo vasice Zasip do Vrbe. V Vrbi smo se pri Prešernovi hiši na slovesnosti ponovno poklonili Francetu Prešernu. Z druženjem smo nadaljevali na kosilu v gostilni Trebušak Žirovnici ali v Dragi pri Begunjah. Vselej nam je bilo lepo in prijetno, še posebej, ko nam je Franci Plestenjak na povratku domov v avtobusu na izust in zelo doživeto recitiral Prešernove umetnine, …

Zavedamo se, da je bila odpoved načrtovanih aktivnosti do konca epidemije nujna, zato z razumevanjem sprejemamo vse zaščitne ukrepe. Prepričan sem, da vse ukrepe dosledno upoštevamo in na ta način prispevamo k omejitvi širjenja zahrbtne bolezni. Kljub občasni zmedi in mnogim nelogičnostim v ukrepih, moramo še naprej vztrajati pri higieni rok, kašlja, nošenju mask tam, kjer je to potrebno, spoštovati moramo medsebojno razdaljo, … upam, da nam to, da smo »zaprti« v občine in regije ter da se ne moremo videti, ne bo vzelo volje in poguma. Nasprotno, to nas mora še bolj utrditi. Začetek leta 2021 nam jasno kaže, da bomo v podobnih razmerah kot prejšnje, morali preživeti tudi leto 2021.
Vsem skupaj želim obilo zdravja, modrosti in zadovoljstva. Prav tako Vam želim en lep kulturni praznik, ki si ga lahko popestrimo z brskanjem po spominih, z obiskom, kakšne kulturne ustanove, s sprehodom v naravi, branjem kakšne dobre knjige, … Čuvajte sebe in svoje najdražje, …
Nekaj spominov na dosedanje Prešernove dneve, …

Nekaj o Francetu Prešernu na naši spletni strani: 8. februar: PREŠERNOV DAN

Foto album 2017: g. Jožef Poje: Vrba, 8. 2. 2017

Foto album 2018: g. Jožef Poje:  Slovenski kulturni praznik, 8. 2. 2018;

Foto album 2019: g. Jožef Poje: Slovenski kulturni praznik, 8. 2. 2019;

Foto album 2020: g. Jožef Poje: Slovenski kulturni praznik, 8. 2. 2020;    

Fotografije: g. Jožef Poje in Janez Gomzi
Pripravil: Janez Gomzi Ljubljana, 3. 2. 2021