Pohod po dolini Kamniške Bele do slapa Orglice, 9. aprila 2019

Vmesni cilji:

Grob umrlega zavezniškega pilota poročnika Ota Hindisa iz Kolorada

Obeležje partizanske bolnice Bela

Začetek aprila ni bil tako radodaren s soncem kot marec, ampak člani medgeneracijskega društva MIDS LJ, se nismo ustrašili grozečih kapljic z neba. Pogumno smo se odpravili na nezahtevno, enourno pot proti pomnikom naše zgodovine NOB, proti partizanski bolnici BELA v okolici KAMNIŠKE BISTRICE.

Začuda se iz kapljic ni razvil dež, ampak je za nekaj  trenutkov celo posijalo sonce in pohod je bil prav prijeten po mehki gozdni poti.

Pobudnik pohoda je bil Franček, strokovni vodja pa Miro iz Kamnika, ki je tudi uradni skrbnik tega spominskega parka in nam je povedal marsikaj zanimivega v zvezi z bolnico BELA, ki je delovala tu od leta 1943 do 1945. V tej bolnici se je zdravil tudi sestreljeni  ameriški pilot. Njegov grob  smo si v bližini  bolnice tudi ogledali.

V prijetnem gozdnem ambientu smo pojedli vojaško malico in se nato odpravili še do slapa ORGLICE v dolini KAMNIŠKE BELE. Občudovali smo lepo naravo in mogočne vrhove KAMNIŠKO- SAVINJSKIH ALP.

Po zaključenem pohodu smo bili tako dobro razpoloženi, da se nam sploh še ni dalo iti domov, ampak smo zavili v gostišče PRI JURJU, kje smo še kar nekaj časa  prijetno klepetali v kotičku, ki se je imenoval JOŽKOV KOT, posvečen predsedniku bivše Jugoslavije TITU.

In na koncu ne smem pozabiti na veliko presenečenje, ki nas je pričakalo na krožnikih, ko smo bili že malo lačni. Naročena hrana je bila zelo okusna in še posebno gromozanski Tonetov zrezek nam je vzel sapo.

Z izredno lepimi vtisi preživetega dne smo se poslovili in pri sebi je marsikdo sklenil, da se bo v te kraje še vrnil, tudi s prijatelji in vnuki.

V imenu članov MIDS LJ  zapisala

Milena  Pirnovar