33. pohod DU MOS Severno primorske 3. 10. 2018

Dne 3. 10. 2018. smo se upokojenci MOS Severno primorske zbrali v Dobravljah na 33.-tem pohodu, ki so ga tokrat organizirali naši člani iz Ajdovščine in Vipave. Start  pohoda je bil  pri prijetni brunarici naše članice Zdenke.

Pohoda se je udeležilo 14 članov in 4 nečlani. Pot nas je mimo prijaznih zaselkov vodila med  vinogradi proti vzpetini, kjer se je v soncu kopal Vipavski križ. Po slabi uri smo se povzpeli  do našega cilja. Pričakal nas je vodič gospod Ljubo Žgavc, ki nas je popeljal po izredno slikovitem in zanimivem primorskem mestecu. Predstavil nam je vso zgodovino Vipavskega križa do današnjega časa, s poudarkom na posameznih stavbah in osebah ( Frančišek Asiški, Trubar, plemstvo ki je vladalo v Križu)  ki so najbolj zaznamovale kraj

V Vipavskem križu je obnovljena kompletna infrastruktura in kar je najbolj zanimivo nikjer ni videti nobenih žic in kablov, tako da je dejansko raj za fotografe.

Večina zgradb v Vipavskem Križu je spomeniško zaščitena, naselje samo pa sodi med zgodovinsko najzanimivejše kraje na Vipavskem. Hiše so zaradi omejitve obzidja stisnjene v zavetje gradu in samega obzidja, na katerega so se začele naslanjati po letu 1636. Najstarejši del naselja ima ozke ulice z eno in dvonadstropnimi (zaradi dozidav spričo pomanjkanja prostora) hišami, ki so bile kasneje zaradi požarov prezidane.

Ogled smo zaključili v vinski klet, kjer smo se v hladu in prelepem ambijentu okrepčali.

Vračali smo se po drugi poti in naš pohod ki je skupno bil dolg 8 km, smo se po 4 urah vrnili na izhodišče.  Tu so nam naše članice pripravile odlično joto, Dragan pa je poskrbel da se je v joti znašlo še nekaj konkretnega. Bilo pa je tudi dobre kapljice in slaščic naših članov. Kako bi bilo srečanje  brez dobrega vina med vinogradi. Zaključili smo ob obveznih zvokih naše ramonike pod prsti Maura.

Vsako naše srečanje prinese nekaj lepega, kar nam vedno ostane v našem spominu in srcih.