40. POHOD

ŠKABRIJEL – PREVALA

04.03.2020.

Po nekaj odpovedih zaradi vremena nam je končno uspelo organizirati 40 jubilejni pohod upokojencev MOS  sekcije Severno primorska. Pohode organiziramo že od leta 2012.

Za naš cilj smo tokrat izbrali dve varianti pohoda. Za bolj pripravljene vrh Škabrijela , za ostale pa Prevalo. Začetek pohoda je bil na sv. Katarini pri gostišču Kekec. Zbralo se nas je 16 pohodnikov. Za vzpon na Škabrijel se je odločilo 6, a za pot do Prevale pa 10 pohodnikov.

Škabrijel, hrib ki je bil poimenovan po nadangelu svetem Gabrijelu, zavetniku prinašalcev vesti, so vojaki različnih narodnosti imenovali tudi Satanov hrib in Hrib smrti. Na tem slovenskem braniku so našli svoje poslednje prebivališče številni vojaki s poreklom od Baltskega morja do Sicilije.

Škabrijel je predstavljal zadnji oporni steber obrambe, saj bi njegova izguba pomenila, da je napadalcem odprta pot na Trnovsko planoto, v Vipavsko dolino, v Postojno in tudi v Trst. Velik del slovenske domovine bi bil tako na milost in nemilost prepuščen italijanskemu napadalcu. Tega sta se dobro zavedali obe strani in prav zato je Škabrijel postal osrednje bojišče v 11. soški bitki. Postal je resnično Hrib smrti in Hrib junaštva!  (vir google)

Še danes se po 100 letih   v zaraščenem področju vidijo ostanki strelskih jarkov . Na Prevali smo se pri spomeniku Svetozaru Borojeviću von Bojni poklonili vsem padlim na tem hribu smrti.

Skupina ki je odšla na Škabrijel pa se je poklonila padlim pri spomeniku madžarskim vojakom, prebrala posvetilo našega člana Franca in se povzpela na razgledni stolp.

Ves čas smo lahko uživali v prelepih razgledih na dolino Soče, Sabotin, sv. Goro in Novo Gorico .

Po treh urah smo zaključili pohod . Čakalo nas je še finale pri vikendu našega člana g. Mokorela. Stanko je ob tej priložnosti pripravil odličen pasulj, da o ostalih dobrotah v tekočem oziroma sladkem stanju ne izgubljamo besed. Zaključilo se je s pesmijo in nepogrešljivo Maurotovo »ramoniko«.

Martin