Pohod: Podhom – soteska Vintgar – sv. Katarina – Podhom 24. oktober 2018

Člani DU MORS Severnoprimorske sekcije smo se tokrat odpravili na Gorenjsko: Zbralo se nas je skupaj 19 udeležencev

Z vlakom od Nove Gorice po slikoviti Bohinjski progi ob Soči, Bači, skozi tunel pri Podbrdu, mimo Bleda do Podhoma. Dan je bil sončen in prav vabil je na potep po naravi. Od Pohoma smo se odpravili na ogled soteske Vintgar. Soteska je izredno slikovita in res vredna ogleda.

Sotesko so odkrili konec 19. stoletja in je bila v svoji “naravni” obliki povsem neprehodna. Glede na že takraten turistični razvoj Bleda, so skozi sotesko kmalu uredili lesene galerije in tako omogočili “turistični” ogled tega bisera. Gre za čudovit ambient, kjer reka Radovna poskakuje čez brzice in se vrtinči v tolmunih, proti koncu soteske pa nas preseneti še 13-metrski slap Šum ter kamnit železniški most, ki preči sotesko in prebode vzpetino Hom na poti proti Bledu.
Kot zanimivost: Ime Vintgar naj bi po nekaterih podatkih izviralo iz nemške besede “Weingarten” (vinski vrt), saj so v okolici nekdaj imeli celo vinograde! Blejski vintgar pa je dal ime tudi mnogim ostalim soteskam širom Slovenije.

Pot smo nadaljevali v senci bukovega gozda, po mehki preprogi suhega jesenskega listja  in se povzpeli na vzpetino Hom do cerkvice sv. Katarine nad vasjo Zasip. Izredno lepa razgledna točka od koder se vidijo Stol, Storžič, Krvavec, v dolini pa se pogled širi proti Bledu, Radovljici in dalje proti Ljubljanski kotlini.

Po bogatem okrepčilu, kjer so zastopane večinoma dobrote iz kuharske zakladnice naših članov in domačega vipavskega vina, je čas še prehitro minil.

Sledil je spust do vasi Zasip in pot nas je dalje vodila na naš cilj železniško postajo Podhom. Vlak nas je zopet popeljal proti Primorski.