25. Pohod DU MOS Severno primorske sekcije 05.04.2017.

Vipava- Manče – Lože – Slap – Vipava

To je bil že naš jubilejni 25 pohod. Lahko rečemo da smo proslavili srebrni jubilej.

Udeleženci: 17 članov in 2 nečlana

V lepem sredinem jutru smo se zbrali pri tako imenovanih štalah pri Vipavi– danes garaže Šček. Pot nas je vodila ob potoku Močilnik, proti vasi Manče,  po lepih travnikih in med vinogradi.  Ko se pogled ustavi na lepo obdelanih vinogradih,  šele opaziš kako velika je ljubezen do trte in vina v ljudeh, ki jih obdelujejo.

Povzpeli smo se do gradu Lože. Škoda kako propada eden izmed najlepših gradov Vipavske doline. Kakšen biser slovenskega turizma bi lahko bil. Z njega so izredni razgledi na prekrasno Vipavsko dolino.

Po okrepčilu smo pot nadaljevali pri vasi Slap pri Vipavi. Vas ima zgledno urejeno vaško jedro. Obiskali smo vinsko klet gospoda Močnika, ki nas je počastil z izbranim vinom. Klet je fantastična in lepo urejena z veliko ljubezni do naše arhitekturne dediščine.

Okolje je bilo pravšnje, da se je oglasila harmonika in lepa domača pesem iz grl vseh udeležencev pohoda in nas spomnila na verze Prešernove Zdravljice.

 Nazadnje še, prijatlji,

kozarce zase vzdignimo,

ki smo zato se zbratli,

ker dobro v srcu mislimo;

dókaj dni

naj živí

vsak, kar nas dobrih je ljudi!

Pohod smo končali v prostorih garaž Šček, kjer so naši člani iz Vipave in Ajdovščine pripravili okusno jed, jetrca s polento in slaščicami. Zraven je bile seveda nepogrešljiva harmonika in pesem. Bilo je še eno prijetno druženje, ki nas vedno bolj združuje in na vsakem pohodu se nam pridruži več članov.