26. Pohod DU MO Severno primorske sekcije 10. 5. 2017.

Kanomeljske klavže

Udeleženci: 12 članov in 1 nečlan

To  sredino jutru smo se zbrali v Spodnji Idriji. Z vozili smo se odpravili o Srednje Kanomlje. Tokrat so bile naš cilj Kanomeljske klavže.

Po dokaj lepi cesti smo se odpravili proti našemu cilju, ki leži v ozkih idrijskih grapah. Pot nas je vodila mimo stare domačije, zapuščenih travnikov in gostih gozdov. Po dobri uri so se pred nami pokazale klavže v vsej svoji mogočnosti.

Te klavže nosijo več imen. Pravijo jim tudi Ovčjaške , Kanomeljske  ali Francoske klavže. Bile so zgrajene v času Napoleonovih Ilirskih provinc  v letih 1812 do 1813. Klavže so omogočale plavljenje 1000 do 1500 m3 drv, jamskega lesa in hlodovine hkrati do 8 km oddaljene Spodnje Idrije. Tam so bile grablje kjer se je plavljan les ustavil in se nato transportiral za potrebe rudnika v Idrijo. So pa večkrat povzročile veliko škode v dolini. Obratovale so do leta 1912. Zdaj so lepo obnovljene, zajezitveno jezerce pa danes poganja malo hidroelektrarno.

So zares enkraten arhitekturni objekt. Ob tem se vprašaš, kako so vse te kamnite sklade iz katerih so zgrajene pretovorili v te ozke grape.

Po ogledu smo se vrnili na izhodišče, kjer smo nadaljevali naše druženje ob dobri hrani in seveda s harmoniko in pesmijo, ki nas spremlja na vseh pohodih.