46. Pohod DU MOS Severno primorske 7. 7. 2021

Lahek planinski pohod v Zadnjo Trento

V tej pasji vročini smo se odločili za nekaj osvežilnega  in smo izbrali pohod v Zadnjo Trento. V Bovcu se nas je zbralo skupno 10 članov. Po jutranji kavi nas je pot vodila po prekrasni dolini Soče do planinske koče Pri izviru Soče, kjer smo parkirali in se pripravili za pohod.

Zadnja Trenta  se razteza zahodno od izvira Soče do planine Zapotok in do svojega zatrepa pod pobočji Jalovca in Bavškega Grintavca.

Hodili smo v hladu dreves po desni strani doline. Vmes smo lahko občudovali Bavški Grintavec v daljavi in široko suho dolino. Prečili smo cvetoče travnike, mimo tipičnih trentarskih hišk, ki so danes vse preurejene  v vikende, Hlad je bil prav osvežujoč in nikjer sledu o kakšni vročini, Prečili smo suho korito reke in se skozi hladen gozd podali proti planini Zapotok. Nismo pa si zadali tega cilja. Po dobri uri in pol smo prišli do ostankov ogromnega snežnega plazu, ki je skoraj zaprl dolino te zime. Po porušenim drevjem, zemljo in listjem je še veliko ostankov snega. Tu smo se odločili da se obrnemo proti izhodišču. Vračali smo se po levi strani doline. Tokrat so se odprli pogledi proti Vršiču in goram nad njim. Odkrili smo lep kotiček,  kjer smo si vzeli čas za počitek in krepko malico po naši navadi.

Po dobrih treh urah smo se vrnili do koče pri izviru Soče. Ob hladni Soči in prijetni senci smo se odpočili in okrepčali. Vmes smo še 4 tujce malo pogostili  in naučili osnovnih slovenskih besed. Tako smo sklenili še eno prijetno druženje v hladu gozdov in objemu naših prelepih gora, ki vedno znova očarajo.

Martin Gerlič