17. 10. 2019

Tokrat smo se namenili v zamejstvo na potepanje po Furlaniji –julijski krajini v Italiji. Udeležilo se nas je skupno 41 članov DU in njihovih bližnjih.

Naredil se je lep dan in naš prvi postanek je bil v mestu Palmanova, mestu na nekdanji meji beneške republike. Mesto je bilo zgrajeno v 16. stoletju, kot močna trdnjava v obliki devetero krake zvezde. Obzidje naj bi varovalo mesto pred vdori Turkov, Uskokov in pred sosedi, Habsburško monarhijo. Obdali so ga z obzidjem in jarkom, ki pa ni nikoli služil svojemu namenu in je zato še danes lepo ohranjen in živa priča vojaške arhitekture tistega časa. Mesto je zanimivo, ker vse glavne ulice peljejo ravno do glavnega trga imenovanem Piazza Grande, ki je služilo kot prostor za namestitev orožja. Ogledali smo si tudi cerkev in popili kavo.

Pot smo nadaljevali v bližnji Gradež, živahno turistično mestece, ki leži sredi Gradeške lagune in je bilo že v času Avstro-Ogrske znano evropsko letovišče in klimatsko zdravilišče. Pomen mesta je zrastel, ko so Huni zavzeli in porušili Oglej, ter so se v Gradež umaknile množice beguncev.  Ogledali smo si del mesta ter dve paleo-krščanski cerkvi.

Izlet smo nadaljevali  proti Križu, kjer smo si ogledali Ribiški muzej, ki je edini etnografski in zgodovinski muzej na celotnem slovenskem etničnem ozemlju od Alp do morja, v katerem smo si ogledali bogato zgodovino in kulturno dediščino slovenskega morskega ribištva.. Predstavljeni so nam bili  podatki o naših prednikih, ki so se z morskim ribištvom ukvarjali več kot tisoč let, torej od časov, ko so se naselili  na obalah Jadranskega morja.

Nadaljevali smo proti Trstu. S ceste so bili prekrasni razgledi na mesto Trst. Ustavili smo se na trgu Oberdan ob spomeniku Sissy na osrednjem trgu, ter ob fontani štirih kontinentov.  Stari del Trsta, še danes odseva nekdanjo moč in bogastvo glavnega pristanišča Avstro – Ogrske monarhije. Ogledali smo si tudi del mesta, kjer je nastal prvoten Trst in stopili do katedrale, ki je nastala na sakralnem objektu iz prvega stoletja našega štetja, ter si ogledali rimski amfiteater.

Naša vodička Zdenka nas je izčrpno seznanila z vsemi kraji, zgodovinskimi dejstvi in legendami povezanimi s kraji ki smo si jih ogledali.

Izlet smo končali na kmečkem turizmu Francinovi v zaselku Avber na Krasu z dobro večerjo, nepogrešljivo harmoniko in pesmijo.